Translate

maandag 28 mei 2012

Zo barbecuen de Belgen

Het Nederlandse barbecue-seizoen is dankzij het fantatstische zomerweer van de laatste dagen volop losgebartsen. Op zaterdag 23 en zondag 24 juni 2012 is het Burgemeester van Stamplein in Hoofddorp weer het toneel van de officiele Nederlandse Kampioenschappen Barbecue 2012.


Belgen
Leuk en informatief is het om eens te zien, hoe onze Belgische buren deze zomerse avondsport praktiseren. Meer dan 19.000 Belgen vulden enthousiast de 'Grote Belgische Barbecue-enquête' van Solo Open Kitchen in.

Walen en Vlamingen
Uit de enquête blijkt dat Walen absolute koplopers zijn als het op barbecuen aankomt. Bij een dikke 42 procent van onze Franstalige buren staan jaarlijks meer dan 10 BBQ's op het programma, terwijl 43 procent van de Vlamingen het bij 1 tot 5 grillfestijnen per jaar houdt.

Zelf en 's avonds
Meer dan de helft van de Belgen barbecuet het liefst 's avonds, hoewel de mannen er liever al in de namiddag aan beginnen met de nodige aperitiefjes. In tegenstelling tot vele andere landen, waar het de gewoonte is dat elke gast een gerecht meebrengt, maakt 89 procent van de Belgen liever alles zelf klaar. Sporadisch een slaatje of ander klein gerechtje meebrengen, gebeurt vooral in Wallonië.

Mannenjob
Voor de bereiding blijft houtskool de absolute nummer 1, hoewel de gas-BBQ in opkomst lijkt te zijn in Vlaanderen. In Brussel maakt een kleine groep liefhebbers ook gebruik van de elektrische barbecue. Het aansteken is (en blijft) een mannenjob. Slechts 8 procent van de dames vond zichzelf beter gekwalificeerd.

Vleesfestijn
Wat het BBQ-assortiment betreft, lusten onze zuiderburen graag een mix van vlees, vis en groenten. Vooral voor mannen is een barbecue een puur vleesfestijn. De absolute koploper is de brochette, gevolgd door ribbetjes. Op de derde plaats staat bij de Vlamingen de steak, terwijl de Walen liever merquezworst op hun bord geserveerd krijgen. Groenten doen het beslist ook niet slecht, want 55 procent heeft graag een breed gamma aan slaatjes. Voor 42 procent zijn groenten ook welkom op de rooster. De aardappel in schil is en blijft de absolute heerser over de bijgerechten. Lookbrood blijkt dan weer niet zo populair. Slechts 3 procent van de Walen en 18 procent van de Vlamingen blijkt hiervan fan te zijn.

Smaakmakers
Geen barbecue zonder sausjes! De top drie in Vlaanderen is look, cocktail en mayonaise, terwijl bij de Walen mayonaise op 1 staat, gevolgd door look en andalouse. Marinade blijkt dé smaakmaker te zijn op Belgische barbecues. Slechts 12 procent gebruikt margarine om zijn BBQ-vlees in te strijken. Waar het echter wel massaal voor wordt ingezet, is het maken van lekkere, lichte kruidenboter. Olijfolie wordt tot slot vooral ingezet om het kleven te voorkomen.

Droomlocatie
De ultieme plaats voor een barbecue blijkt voor 41 procent van de deelnemers het strand te zijn. Nog eens 23 procent positioneert de BBQ het liefst in het midden van de straat om met de hele buurt gezellig te genieten. Een kleine 20 procent droomt van een park of een bos om in alle rust te smullen, terwijl 10 procent graag het dak van een flatgebouw zou inpalmen voor een BBQ met uitzicht.

Video
* Zo barbecuen de Belgen

Link
* Alles over het Nederlands Kampioenschap barbecuen 2012

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.