Translate

donderdag 3 augustus 2023

In Dalfsen zijn de bewoners het gelukkigst

De gelukkigste inwoners van Nederland wonen in Dalfsen. De Overijsselse gemeente scoort het beste op allerlei aspecten die samen de ‘brede welvaart’ van een gemeente vormen, blijkt uit berekeningen van de website van het AD op basis van CBS-cijfers.

Daarbij gaat het niet alleen over inkomen, vermogen en werkloosheid, maar ook over ‘softe’ indicatoren als tevredenheid met het leven, de afstand tot cafés en de hoeveelheid natuur per inwoner.

Getroffen
Dat is precies waarmee de bijna 30.000 inwoners van Dalfsen het getroffen hebben: qua omvang van de economie en doorsnee inkomen zitten ze in de landelijke middenmoot, maar daartegenover staan wel scholen en cafés op loopafstand, een hoge levensverwachting, redelijk wat vermogen per huishouden en een voor Nederlandse begrippen zeer hoge mate van sociale cohesie en onderling vertrouwen. Daarbij ligt de werkloosheid in Dalfsen op een laag niveau, zijn de mensen er gezond en is er amper criminaliteit.

Goed leven in Overijssels land
Opvallend aan de cijfers, die de laatste drie jaar verzameld zijn, is dat het leven sowieso goed is in het Overijsselse land. Na Dalfsen volgen Dinkelland, Raalte en Staphorst en daarna pas een gemeente in een andere provincie: De Wolden, nét over de grens met Drenthe.

Randstad?
De eerste gemeente in de Randstad? De Ronde Venen, op plek 23. Lansingerland hoort op veel aspecten nét bij de top van Nederland, maar komt opgeteld niet hoger dan nummer 64.

Ongelukkigst in Heerlen
De ‘ongelukkigste’ gemeenten, met de laagste brede welvaart, liggen in Limburg en Zuid-Holland. Heerlen is de absolute hekkensluiter: veel criminaliteit, lage levensverwachting en een laag inkomen — en dan hebben Heerlenaren ook nog eens weinig contact met hun buren, vrienden en familieleden. Daarna volgen Rotterdam, Kerkrade, Brunssum en Schiedam.

Uw gemeente?
In het artikel op de AD-website kunt u op een kaart en via het invullen van uw gemeente zuen, hoe uw woonplaats er voorstaat. 

Link naar de AD-website:
* In deze woonplaats zijn Nederlanders het gelukkigst: ‘Hier kun je je fiets van het slot laten’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .