Translate

zondag 13 augustus 2017

Uurtje krachttraining per week al genoeg

Zelden een artikel met zoveel genoegen gelezen als dit! Want ik doe elke week een uur lang aan krachttraining. In een sportschool. En dat zet onverwachte zoden aan de dijk, zo blijkt! Lees zelf maar!Sta jij elke week uren te ploeteren in de sportschool en maak je kilometerslange hardlooptochten? Helemaal niet nodig. Wie maar een uurtje per week aan krachttraining doet, heeft volgens onderzoekster Esmée Bakker (24) uit Nijmegen al veel minder kans op het krijgen van het zogeheten 'metabool syndroom'.

Metabool syndroom
Dat veelvoorkomende syndroom is een verzamelnaam voor symptomen als een te hoge bloedsuiker, een te hoog cholesterolgehalte, overgewicht, verkeerde bloedvetten en een verhoogde bloeddruk.
Ruim 24 procent van de vrouwen en 34 procent van de mannen in ons land lijdt hieraan, zo blijkt uit cijfers van het RIVM. "Daarmee is dit een groot probleem in Nederland", zegt Bakker. "Maar het is verrassend makkelijk tegen te gaan. Al bij het doen van minder dan een uurtje krachttraining per week, gaat het risico met 29 procent omlaag vergeleken met mensen die helemaal niet aan krachttraining doen."

Uur genoeg
'Geen tijd voor sporten' is dus geen smoes meer, zo zegt Bakker. "Hoe druk je ook bent, een uurtje kan iedereen wel vrij maken. En dat is echt al goed genoeg. Een van de meest opvallende bevindingen die we deden was namelijk dat de kans op het metabool syndroom niet nog lager wordt, als je nog meer uren aan krachttraining doet. Het maakt dus voor het risico hierop eigenlijk niets uit of je nu een uurtje gaat of drie uur. Ook maakt het geen verschil of je alleen in het weekend aan de gewichten hangt of dat je dit uitsmeert over de hele week."

Lees het gehele artikel
* AD: Uurtje sportschool per week al genoeg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.