Translate

woensdag 16 augustus 2017

Veilig Verkeer Nederland wil af van 'achterhaalde' herenfiets

Veilig Verkeer Nederland (VVN) ziet graag dat het aantal herenfietsen in Nederland vermindert. De fiets met zijn hoge stang is volgens de organisatie gevaarlijk voor het verkeer.


De fiets is onveiliger dan een fiets met een lage instap. Uit onderzoek blijkt dat het hoofd bij een valpartij van een hoge-stang-fiets eerder de grond raakt dan schouder of heup, omdat de fietser meer voorovergebogen zit.

Vallen
Ook is het (plotseling) afstappen lastiger. Vooral oudere mensen, die lichamelijk wat minder flexibel zijn, kunnen daarom vallen. "Deze valpartijen hebben vaak een meer ernstige afloop", aldus VVN.
Als het aan jongerenorganisatie TeamAlert en VVN ligt gebruiken ook vaders met jonge kinderen en senioren een fiets zonder stang.

Achterhaald
De organisaties vinden het hele idee van de herenfiets bovendien achterhaald. "Het idee van zulke fietsen stamt uit de negentiende eeuw, toen deze constructies nog nodig waren om ervoor te zorgen dat de fiets wel stevig genoeg was", zegt een woordvoerder van TeamAlert. "Inmiddels zijn damesfietsen haast net zo stabiel als herenfietsen, ondanks dat ze op een andere manier gebouwd zijn".

Lees ook
* Uniseksfiets (damesfiets) verdrijft herenfiets

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .