Translate

zaterdag 21 januari 2012

Beethoven en Bach met verrassende grafische animaties

YouTube bevat soms heel verrrassende filmpjes. Voorbeelden hiervan zijn verschillende video's met populaire klassieke werken (bv. van Beethoven en Bach) met grafische animatie.



Noten, intervallen en harmoniesoorten
De Muziek Animatie Machine (MAM), ontwikkeld door pianist/componist Stephen Malinowski, geeft deze visuele weergave van een muziekstuk waarbij je elke noot kan zien. Muzikaal geschoolden herkennen hierin bijvoorbeeld intervallen en harmoniesoorten.

Luisteren en kijken!
Of houdt u alleen van de muziek? Dan zijn deze videos daarvoor ook prima geschikt. De klassieke werken kunt u beluisteren en u krijgt er de extra verrassende visuele dimensie gratis bij.


Filmpjes
In de filmpjes, waarnaar we hieronder een link maken, gaat het om de volgende populaire klassieke werken:
* Vijfde Symfonie Beethoven
De Vijfde Symfonie van Beethoven in C-mol (Op. 67) werd tussen 1804 en 1808 geschreven in Wenen. Het is één van de populairste en bekendste composities uit de geschiedenis van de klassieke muziek, en ook een van de meest gespeelde. Ze bevat verschillende muziekvormen: een sonata allegro als opening, een andante en een snel scherzo dat leidt naar de finale.
*  Air van Johann Sebastian Bach
De ouvertures of orkestsuites (BWV 1066-1069) van Johann Sebastian Bach behoren tot het relatief bescheiden oeuvre van Bach voor orkest, al dan niet met solo-instrument. Bach schreef vier orkestsuites, met voor elke suite een andere instrumentale bezetting met basso continuo. De suites volgen de populaire suitevorm uit het tweede kwart van de 18e eeuw, openend met een ouverture en gevolgd door wat toen werd aangeduid als galanterieën: dansen en andere muzikale vormen.  J. S. Bach's Air komt uit de Ouverture nr.3 in D, BWV 1068.  Na de ouderture volgt het populaire Air, een tweedelig stuk voor strijkers en continuo
* Toccata en Fuga, Arabesque no. 1, Für Elise en Canon in D
Andere voorbeelden van zeer populaire klasieke muziek met animaties zijn: de Toccata en Fuga in d kleine terts (BWV 565), wellicht het beroemdste orgelwerk van Johann Sebastian Bach, de Arabesque no.1, één van de bekendste werken van Claude Debussy, het populaire Fur Elise van Ludwig van Beethoven en het bekendste werk van de Duitse organist en componist Johann Pachelbel Canon in D.

Luister en kijk:
* Beethoven: 5e Sympony:grafisch
* J.S. Bach: Air: grafisch
Website met: Bach's Toccata & Fugue, First Arabesque van Claude Debussy, Ludwig van Bdedethoven: Fur Elise en Canon in D van Pachelbel: grafisch

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .