Translate

vrijdag 27 januari 2017

Wat is sterf-op-straat-wors en uierboord?

Mijn vrouw wist het direct toen ik haar vroeg, wat 'sterf-op-straat-wors' en 'uierboord' is. Logisch, want ze ís een autochtone Rotterdamse.
Als u beide niet kent: sterf-op-straat-wors is cervelaatworst. En uierboord is de uier van een koe.

Rotterdams streekgerecht
Vooral dat uierboord blijft fascinerend. Gebakken uierboord, in de volksmond ook wel 'koeietiet', 'volksfricandeau' of 'arbeidersbiefstuk' genoemd, beschouwt men in Rotterdam als een typisch streekgerecht. Het wordt daar meestal in dunne plakken gesneden en wordt bestrooid met wat zout en peper, als broodbeleg gebruikt.
Het wordt, zoals gezegd, gesneden uit de uier van een geslachte koe. Het is dus orgaanvlees. Het komt uit vroeger tijden. Het is nog wel te krijgen, maar een bordje van vroeger op het raam bij de slager: ‘Heden uierboord’, dat zie je niet meer.

Minst bedeelden
Het was tot ongeveer 1950 volksvoedsel. Uierboord werd vooral gegeten door de minstbedeelden; het was slachtafval en werd derhalve voor een lage prijs bij de slachterij verkocht. Na 1950 is het gerecht snel in onbruik geraakt. Toen een broodje uierboord rond 1990 echter als "typisch Rotterdams" ging gelden kwam het in bepaalde kringen in die stad sterk in de mode. In enkele slagerijen is het nog te koop. In Antwerpen wordt het voorgekookt aangeboden in de meeste slagerijen.

Meest bedeelden
Er is ook nog een groepje bijzondere Rotterdammers die het traditiegetrouw elk jaar weer eten. Deze traditie van het Uierboord festijn vindt plaats in restaurant Old Dutch op de eerste woensdag van april. Ooit spraken komiek André van Duin en vastgoedmagnaat Tom Westermeijer over de armoede in Rotterdam-Zuid. Uit nostalgie besloten zij jaarlijks een club vrienden uit te nodigen om uierboord te eten. Dit jaarlijkse Uierboordgala is nu vooral een zaak van 'gasten die het zwaar gemaakt hebben in de zakenwereld, dan gaan ze hun afkomst vieren: niet vergeten waar je vandaan komt, dat soort dingen', aldus Jules Deelder. Kortom, een maaltijd van de meest bedeelden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .