Translate

zondag 31 december 2017

Kleed je na nieuwjaarsduik niet meteen te dik aan

Ongetwijfeld vindt u het dé perfecte start van het nieuwe jaar: een frisse duik in zee, morgen op 1 januari. Daarom hierbij de waarschuwing van de Reddingsbrigade voor onderkoeling: "Kleed je niet direct te dik aan, maar geef je lichaam de tijd de kou uit je lichaam te werken."


Ook morgen zullen waarschijnlijk samen met u weer duizenden mensen stoer en of jolig meedoen aan één van de circa 140 nieuwjaarsduiken in het land. Maar de Reddingsbrigade waarschuwt: het is niet zonder gevaar. Met name onderkoeling is een belangrijk risico.

Badjas
De brigade kan het weten, want jaarlijks vaardigt de organisatie vrijwilligers af om de traditie goed te laten verlopen en eventueel hulp te bieden. Ze heeft dan ook verschillende tips om ellende te voorkomen, zoals: "Kleed je niet direct te dik aan, maar geef je lichaam de tijd de kou uit je lichaam te werken."
Opdrogen kan het beste in een badjas en aankleden in een warme omgeving.

'Alleen als je fit bent'
De brigade bepleit deelname aan duiken met goed toezicht: "Ga niet wild duiken op afgelegen locaties waar geen toezicht of hulp in de buurt is."
Verder raadt de brigade aan zo laat mogelijk uit de kleren te gaan, een warming-up te doen, een muts op te zetten en je eventueel in te smeren met vaseline of een neopreenpak te dragen. Weer op de kant, is het verstandig meteen slippers of schoenen aan te trekken.
Wie niet fit is, moet aan die hele duik gewoon niet beginnen, aldus de brigade, die belangstellenden ook nog op het hart drukt bij alle drukte en jolijt toch vooral goed op kinderen te letten.

Bron: MSN-Nieuws

zaterdag 30 december 2017

Gaat die andere rij inderdaad sneller dan uw eigen rij?

U kent het wel, die situatie: je sluit je aan in een rij bij de kassa, terwijl de rij naast je veel sneller lijkt te gaan. Heel irritant. Dus wat doe je?


Je stapt snel over naar de andere kassa en ...staat uiteindelijk nog langer te wachten. Hoe kan dat nu in hemelsnaam?

Waarom?
Onderzoekers van de Harvard Business School zochten uit waarom we niet gewoon blijven wachten. Het heeft allemaal te maken met onze aversie om laatste te zijn. We staan niet graag achteraan in een rij, net zoals we ook niet graag het minst verdienen van iedereen in onze omgeving of het kleinste huis hebben.
Het gevolg van deze ‘laatste plaats-aversie’ is dat mensen vier keer zo vaak uit een rij gaan als er niemand achter hen staat en twee keer zo vaak naar een andere rij gaan, zelfs als dat betekent dat ze langer moeten wachten, concluderen de Harvard-onderzoekers.
“Het is idioot, want het aantal mensen dat achter je staat heeft natuurlijk niets te maken met hoe lang je nog moet wachten, maar het heeft invloed op ons gedrag,” zegt onderzoeksleider Ryan Buell. “Als we achteraan in de rij staan zijn we bijna twintig procent minder tevreden dan als er wel iemand achter ons staat.”

Langer wachten
Het experiment bood deelnemers de mogelijkheid om in de rij te blijven wachten, te switchen naar een andere rij of gewoon weg te gaan. Ongeveer een op de vijf mensen werd ongeduldig achterin de rij en besloot naar een andere te gaan in de hoop dat ze dan sneller aan de beurt zouden zijn. Maar gemiddeld wachtten degenen die van rij wisselden tien procent langer dan als ze gewoon waren blijven staan. De deelnemers die twee keer van rij veranderden moesten zelfs 67 procent langer wachtten dan als ze nooit hadden geswitcht.
“Als we in een rij gaan staan, proberen we de meest rationele keus te maken. Dat betekent meestal dat we in de kortste rij gaan staan. Maar als we een andere rij sneller zien bewegen willen we daar graag aansluiten zonder dat we weten of die rij echt sneller is. We hebben het dan vaak mis,” aldus Buell.

Blijf in je rij
Je kunt dus beter gewoon in je eigen rij blijven staan, zelfs al ben je de laatste en lijkt iedereen om je heen sneller te gaan.

Bron: MSN-Nieuws

vrijdag 29 december 2017

De vuurtoren van Breskens vanuit een drone

Dutchdronut publiceerde zojuist een een mooi filmpje over de unieke vuurtoren van Breskens, het bekende vissersdorp in West-Zeeuws-Vlaanderen. Deze gietijzeren vuurtoren is gebouwd in 1866-1867. Het was lange tijd in handen van de Belgen, maar is nu Nederlands grondgebied.



Vlakbij de vuurtoren ligt de mooiste vogelspotplek van Nederland en liggen mooie stranden.

Herkennen
De beelden werden met drone gemaakt in april 2017. De mensen in het filmpje- als stipjes - meen ik  te herkennen.

Bekijk
* Vuurtoren Breskens Zeeland - Breskens Lighthouse by drone

Lees ook
* Unieke vuurtoren van Breskens behouden
* Mooiste vogeltelpost van Nederland vandaag bij Breskens geopend.

maandag 25 december 2017

Hoeveel paling zit er in palingworst?

Palingworst is een grove, gekookte worst, die meestal als broodbeleg gegeten wordt. Qua uiterlijk lijkt palingworst op gekookte Gelderse worst of grillworst. Die zijn beide van varkensvlees gemaakt, maar hoe zit het dan bij palingworst? Zit daar paling in?



Nee, palingworst bevat geen paling; het is gemaakt van varkensvlees. Bij de bereiding wordt het vlees gerookt, op dezelfde wijze als dat paling gerookt wordt. Vandaar de naam: palingworst. Hoewel de worst niet naar vis smaakt, er zit ook helemaal geen vis in, kan de rokerige smaak wel een beetje doen denken aan paling.

Een eeuwenoud proces
Voedsel roken wordt al eeuwen gedaan om etenswaren te kunnen conserveren. Het bereidingsproces is dus al heel oud, maar wanneer palingworst precies is ontstaan is niet helemaal duidelijk. In elk geval adverteert E. Noack al op 14 maart 1914 in het Rotterdamsch Nieuwsblad met de worst, genoemd naar zijn "heerlijken smaak en aroma". Het Woordenboek der Nederlandsche Taal (WNT) schrijft overigens dat alleen het spek in de palingworst gerookt is, maar daar zijn de meningen over verdeeld. Volgens de meeste bronnen komt de rooksmaak inderdaad van het gemalen gerookte spek dat erin verwerkt is, maar de worst wordt als geheel ook gerookt.

Rookvlees, rookworst en katenspek
Er is veel meer vlees dat gerookt wordt. Bij de woorden rookvlees, de gerookte spier van een rund of paard, en rookworst is dat meteen duidelijk. Maar ook in het woord katenspek vind je het rookproces indirect terug. Katenspek is een relatief nieuw woord: het is pas in 1971/1972 in het Nederlands opgenomen, ontleend aan het Duits (Katenspeck). Een 'Kate' was een klein, houten huisje, waarin de spek opgehangen werd om het zo te drogen of te roken. Dit Duitse woord Kate is verwant met het Belgisch-Nederlandse woord kot 'gebouwtje'/'kamer'. Ook het eerste deel van het woord keuterboer ('boer met een kleine boerderij') houdt hier verband mee.

Bron: Taalunie

zondag 24 december 2017

Drinkt U als een Belg of als een andere nationaliteit?

RTL-Nieuws heeft onder de - wat insinuerende - kop Drinkt u als een Belg? een test gemaakt, waaruit u kunt opmaken op welke dranknationaliteit u lijkt.


De tool maakt gebruik van gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Zij hebben voor 2016 een schatting gemaakt van het alcoholgebruik per land. Deze schatting is gebaseerd op de verkoop van alcohol en de hoeveelheid zelfgestookte alcohol.

Zuipschuiten
Uit deze gegevens blijkt dat Litouwers de zuipschuiten zijn van de wereld. Zij drinken ruim 18 liter pure alcohol per jaar. Als je dit omrekent naar flesjes bier, betekent dit dat iedere Litouwer ouder dan vijftien jaar iedere week 21 flesjes zou moeten drinken.
In het Midden-Oosten wordt, zoals te verwachten, het minst gedronken. Maar ook deze landen zijn niet geheel alcoholvrij. Volgens de WHO wordt er in Iran per persoon nog 1 liter pure alcohol per jaar gedronken. Dit staat gelijk aan ruim een flesje bier per week.

Persoonlijk
Mijn drinkgedrag - niets dus - lijkt het meeste op dat van de gemiddelde inwoner van Libië en Mauritanië, zo bleek uit de test.

Bereken
* Drink jij als een Belg? Bereken jouw dranknationaliteit

zaterdag 23 december 2017

Ergste kantoorwoord 'We nemen het mee' betekent, dat je afgescheept wordt

Van welk kantoorwoord wil je per direct afscheid nemen? Bijna 3.500 mensen brachten hun stem uit. De winnaar van de verkiezing: 'We nemen het mee'. Een zeer goede keuze, vinden wij als redactie van Leuk en Informatief!





Samen met het Instituut voor de Nederlandse Taal, dat jaarlijks het irritantste woord uitroept, organiseerde het AD de afgelopen weken deze verkiezing Weg met dat Kantoorwoord! Uit de lijst met tien woorden en uitdrukkingen kwam een duidelijke winnaar naar voren: ' We nemen het mee' . 22 Procent van de stemmers koos hiervoor.

Nummer 2, 3 en 4
Op nummer 2 eindigde 'agile' (12 procent), op nummer 3 twee woorden met elk 10 procent van de stemmen: uitdaging en aanvliegen.

Vaag en nietszeggend
"Als iemand tegen je zegt: we nemen het mee, kun je ervan uitgaan dat er niets mee gebeurt", zegt taalkundige Vivien Waszink van het instituut. "Het is heel vaag en nietszeggend, 'ik parkeer het even' is nog duidelijker."
Mensen die de term eerder nomineerden voor deze verkiezing, gaven als reden: 'Iedereen gebruikt dit woord bij vergaderingen en discussies om te zeggen dat men er iets zal mee doen maar in feite gebeurt er nooit wat mee. Dus eigenlijk is het een dooddoener.' En een ander: 'Omdat het een manier is van leidinggevenden om zich ergens vanaf te maken.'

Laf
De winnaar vindt Waszink verrassend, omdat het geen metafoor of Engelse term is. "Ik denk dat 'we nemen het mee' erg herkenbaar is voor veel mensen. Het is heel laf om te zeggen. Je hebt er niets aan en dat weten mensen."
De 'we' in het zinnetje maakt het nóg laffer, vindt Waszink. "Vaak zegt iemand 'we nemen het mee', terwijl hij alleen namens zichzelf spreekt. 'We' suggereert dat er een heel team achter staat, dat diegene namens een collectief spreekt. Terwijl hij of zij gewoon iemand aan het afschepen is."

Hoe is er gestemd?
We nemen het mee: 22 %
Agile: 12 %
Aanvliegen: 10 %
Uitdaging: 10 %
Scrummen: 9 %
Doorpakken: 9 %
Stip aan de horizon 9 %
Commitment 7 %
Terugkoppelen 6 %
Meeting: 5 %

Bron: AD

vrijdag 22 december 2017

Het kan niet op!

Het kan niet op, zo blijkt uit onderstaande reclame van de winkel Koning Bodyfashion in Oss. Wel exclusief op de koopdagen voor mannen. Dus alleen vandaag en morgen! 


(met dank aan de Facebookpagina van Petrus Nelissen)

donderdag 21 december 2017

Geboortedag van vermaarde columnist en journalist J.L. Heldring

Vandaag is het de honderdste geboortedag van journalist en columnist J.L.Heldring. Hij leefde van 1917 tot 2012.



Heldring werd o.a. bekend vanwege zijn rubriek 'Dezer dagen' in de NRC (Handelsblad), waarin hij op geheel onafhankelijke wijze gebeurtenissen in buiten- en binnenland van zijn commentaar voorzag.

IJkpunt
'Zijn columns vormden een ijkpunt voor Nederlanders met belangstelling voor (internationale) politiek', aldus Wikipedia. Naar Jérôme Heldring is een prijs vernoemd voor de beste Nederlandse columnist.
De eerste winnaar was Hans Goslinga, politieke columnist van dagblad Trouw.
In 2013 ging de prijs naar Volkskrant-columniste Sheila Sitalsing. De jury prees Sitalsing om haar degelijke feitenkennis, humorvolle benadering en de afwezigheid van enig cynisme.
In 2014 won Folkert Jensma voor zijn columns over recht en de rechtstaat.
In 2015 won Caroline de Gruyter voor haar column In Europa in NRC weekend
In 2016 won Marja Pruis voor haar columns over literatuur in de Groene Amsterdammer.
Dit jaar, 2017, won Stevo Akkerman, een zeer lezenswaardige en gerespecteerde columnist van Trouw.

Democratie, een Westerse luxe?
Zelf mocht ik op 23-1-1987 onderwerp zijn van Heldrings rubriek met als titel 'Democratie, Westerse luxe?' (zie hierboven).  Aanleiding waren opvattingen in Nederland, die de onvrijheid van vakbeweging onder het nieuwe linkse Sandinistische bewind in Nicaragua begrijpelijk vonden. Zelf nam ik daar toen stelling tegen en dat kreeg de instemming van Heldring. Iets waarmee ik heel blij  was.    

dinsdag 19 december 2017

'Appongeluk' is Woord van het Jaar 2017

Het woord 'appongeluk' is uitgeroepen tot het Woord van het Jaar 2017. Het woord kreeg 20 procent van de stemmen. 'Appongeluk' kreeg de voorkeur boven 'fipronilei' en 'regenboogtaal'.


Het Woord van het Jaar is een initiatief van de Dikke Van Dale. Vorig jaar werd 'treitervlogger' woord van het jaar. In totaal is er bijna 70.000 keer gestemd.
Van Dale omschrijft 'appongeluk' als "een ongeval waarbij een verkeersdeelnemer betrokken is die tijdens het ongeval aan het appen was".

Shortlist
Van Dale had uit woorden die taalliefhebbers hebben ingezonden een shortlist van tien kanshebbers samengesteld. De meeste daarvan houden zoals gebruikelijk verband met de actualiteit van het afgelopen jaar.
Fipronileieren beheersten in de zomer wekenlang het nieuws, in het najaar laaide onder de noemer 'me too' (ik ook) een felle discussie op over seksuele intimidatie.

Cryptokoorts
Andere genomineerden waren onder andere cryptokoorts - de nieuwe goudkoorts die cryptomunten als de Bitcoin bij sommigen teweegbrengen - en lokterrorist, iemand die zich als terrorist voordoet om echte terroristen te ontmaskeren.
Verder was regenboogtaal - voor 'genderneutrale' taal waarin aanspreekvormen als man en vrouw worden vermeden - en valboete - een extra bijdrage die bewoners van een aantal zorginstellingen moeten betalen voor het gebruik van de noodknop - ook genomineerd. Daarnaast is er de warmtezombie, iemand die door een te hoge temperatuur ongeconcentreerd voor zich uit staart.

Klimaatpauper
Op de lijst stonden ook woorden met een duidelijke politieke lading. Zo is er de klimaatpauper, iemand met een laag inkomen die zijn energienota niet meer kan betalen door alsmaar stijgende extra bijdragen voor de ontwikkeling van duurzame energie.
Merkellego staat voor betonblokken die aanslagen met voertuigen moeten voorkomen. Het naar de Duitse bondskanselier vernoemde woord legt een verband tussen haar ruimhartige vluchtelingenbeleid en terrorisme.

Bron: Nu.nl

maandag 18 december 2017

Resultaat onderzoek uitgelegd via strip

Kijk, dat is nu nog eens origineel. Het resultaat van een wetenschappelijk onderzoek uitleggen via een stripverhaal.


Zodat wij eenvoudige zielen dat ook kunnen begrijpen.

Strip
Dus nu eens geen doorwrocht artikel in een wetenschappelijk tijdschrift, maar taalwetenschapper Martijn Wieling maakte een strip over zijn onderzoek naar dialecten.

Dialect en stand van de tong
De uitslag is ook wel opvallend: dialect heeft te maken met de stand van de tong. In dit geval was de wetenschappelijke uitkomst: ‘Sprekers in het noorden hebben hun tong verder achterin de mond dan sprekers in het zuiden’.

Lees meer
* Groningse taalwetenschapper verstript dialectonderzoek

zaterdag 16 december 2017

Misleidende producten van supermarkten, zoals Jumbo, Aldi en AH

Het Jumbo Goudeerlijk boerenmaisbrood is gekozen tot het 'Gouden Windei', het meest misleidende product van 2017. Dat meldde voedselwaakhond Foodwatch vrijdag.

Het zelfbenoemde ‘goudeerlijke’ maisbrood is door Jumbo gebakken zónder maismeel.

Geen mais
Van de 15.000 mensen die aan de publieksverkiezing hebben meegedaan, stemde 31 procent voor dit brood van Jumbo. Volgens Foodwatch heeft het brood alleen wat maisstukjes ter decoratie. Het maisachtig geel kleurtje komt door de toevoeging van de specerij kurkuma.

Geen kalfslever
Tweede in de windei-verkiezing (21 procent van de stemmen) is de kalfsleverworst van Aldi geworden. Er zit geen kalfslever in!

Schenkstroop
Unilever staat met zijn Conimex Ketjap manis gold op de derde plek. Volgens de consumentenorganisatie is dit "gewoon schenkstroop met ketjapsmaak."

Aanpassingen
Ook fabrikant Innocent met het drankje 'Superjuice Framboos & kers' en ‘Muesli vezelrijk’ van Albert Heijn kregen veel stemmen. Inmiddels hebben veel fabrikanten laten weten dat de producten aangepast zijn of nog worden aangepast.

Strengere regels nodig
Het is de achtste keer dat het Gouden Windei is toegekend. Foodwatch hoopt ermee te bereiken dat de overheid strengere regels maakt voor bedrijven die voedsel maken en verkopen. Dat is blijkbaar hard nodig, want de supermarkten blijven hun klanten misleiden.

Bron: Nu.nl

vrijdag 15 december 2017

Nederlandse taal is best moeilijk

De Nederlandse taal is best moeilijk. Dat blijkt alleen al als je buitenlanders Nederlandse woorden laat uitspreken.


Bv. het woord gezellig. Of swaffelen. Of hagelslag. Of het scrabblewoord arbeidsongeschiktheidsverzekering. Grappig om te zien en te horen.

Bekijk
* Foreigners try to say Dutch words
* Americans pronounce Dutch words

donderdag 14 december 2017

Ruim 60 miljoen pagina's uit Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften

Kent U de website Delpher al? U vindt er miljoenen gedigitaliseerde teksten uit Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften die u allemaal woord voor woord kunt doorzoeken.


De teksten komen uit de collecties van diverse wetenschappelijke instellingen, bibliotheken en erfgoedinstellingen. Ze worden hier onder één knop aangeboden om het vinden van informatie voor u gemakkelijk te maken.

Een goudmijn voor iedere onderzoeker
Het maakt niet uit wat voor onderzoek u doet en op welk niveau. Delpher biedt voor iedereen de originele teksten uit meer dan ruim 1,3 miljoen kranten, 1,5 miljoentijdschriftpagina’s en meer dan 320.000 boeken uit de 15de tot de 21ste eeuw. En het aanbod zal de komende jaren alleen maar groeien. Van 60 miljoen pagina’s nu tot 100 miljoen over een paar jaar.

Vrij te gebruiken voor privé-doeleinden en onderzoek
Al het materiaal uit Delpher mag u voor eigen onderzoek vrij gebruiken. Delpher is ontwikkeld en wordt beheerd door de Koninklijke Bibliotheek (KB), die daartoe samenwerkt met diverse bibliotheken en instellingen.

Bekijk
* Delpher

woensdag 13 december 2017

De vijf lekkerste wintersportgerechten

Het wintersportseizoen is begonnen. Van de piste skiën of snowboarden is voor een aantal mensen een van de fijnste dingen die er is.


Het Algemeen Dagblad koos de vijf lekkerste gerechten om weer even op te laden voor de volgende afdaling.

Tiroler Gröstl
Tiroler Gröstl staat vrijwel in elk wintersportgebied op de kaart. Maar hoewel het bijna overal wordt geserveerd, smaakt het in ieder gebied anders. Het basisgerecht bestaat uit: rundvlees, spek, aardappel en ui. In sommige gebieden wordt er een spiegelei toegevoegd met een salade. Tiroler Gröstl is een gerecht waar je de hele middag op verder kan.

Gulaschsuppe
In de Oostenrijkse keuken is de Hongaarse Gulaschsuppe niet weg te denken. De soep wordt op de piste vaak geserveerd met een broodje of stukjes worst. Het gerecht is gevuld met vlees, groente en verschillende kruiden. Onder andere komijn, knoflook en cayennepeper zijn de hoofdingrediënten van de soep. De stevige goulashsoep is een perfecte maaltijd voor de lunch of namiddag, waardoor je buik weer goed gevuld is.

Kaiserschmarrn
Dit is een wintersportgerecht dat de kinderen geweldig vinden. Het gerecht bestaat uit zoete dikke pannenkoeken die in kleine stukjes zijn gesneden. Bijna iedereen die op wintersport is geweest, heeft ze wel eens gegeten. Het gerecht is erg machtig waardoor het als nagerecht vaak te veel wordt. Als je trek hebt in een warme lunch, dan is dit de perfecte oplossing. Pas wel op wanneer je het voor de kinderen bestelt, anders wordt het gerecht geserveerd met rum en rozijnen.

Wiener Schnitzel
Dit is natuurlijk een van de bekendste gerechten om te eten op de piste. Een schnitzel met friet is altijd een goed gerecht om te eten na een lange dag skiën. Het is wel de vraag of het restaurant de schnitzel goed begrepen heeft. Soms tref je er namelijk een met een paneerlaag dikker dan het vlees.

Apfelstrudel
Dit taartje wordt natuurlijk niet gegeten als lunchgerecht maar als dessert. Apfelstrudel is een gerecht dat we in Nederland wel kennen, maar het is nooit zo lekker als op de piste. Meestal wordt de Apfelstrudel warm geserveerd met vanillesaus. Bij alleen de gedachte aan de knapperige buitenkant en de verse appels loopt het water ons al in de mond.

Bron: AD

dinsdag 12 december 2017

Driesterrenrestaurant gemist!


Waarom komen die inspecteurs van Michelin niet bij ons thuis op bezoek? Dan hadden we er een vierde driesterrenrestaurant bij gehad!

maandag 11 december 2017

Beroerde dagen

Het zijn beroerde dagen voor de henneptelers onder ons:


Mooie naam:






zondag 10 december 2017

Dat was nog eens sneeuw: in 1979!

De codes oranje, geel en rood voor het actuele weer vliegen je tegenwoordig te pas, maar soms ook te onpas om de oren.



Als het maar even sneeuwt of het heel hard waait weten de weerinstituten elkaar te overschreeuwen in waarschuwingen.

Vroeger...
Vroeger, dan hadden we soms pas echt last van de sneeuw! Zoals in het jaar 1979. Bekijk het volgende filmpje maar eens. Daar is die sneeuw van vandaag en morgen toch niets bij? Of is het bij u toch wel erg, zoals in 1979? Of komt het nog?

Bekijk
* Nederland ingesneeuwd (1979)

zaterdag 9 december 2017

Een tak kun je breken, een takkenbos niet

Bij de vakbeweging in Latijns-Amerika leerde ik het gezegde: 'Een tak kun je breken, maar een takkenbos niet'. Een mooi en waar gezegde. 



Op YouTube kwam ik een leuk filmpje tegen met een variant hierop: 'The Power of Teamwork'.

Bekijk
* The power Of Teamwork

donderdag 7 december 2017

Nog slechts 56% van de Nederlanders stuurt kerstkaarten

Sinterklaas is achter de rug, dus is alle aandacht nu gericht op de Kerst en Oud- en Nieuw.


Lichtjes verschijnen in de tuinen en de kerstbomen en andere versiersels voor binnen worden tevoorschijn gehaald. Want meer dan de helft van de Nederlanders (55 procent) ziet de kerstdagen als de favoriete feestdagen in december.

Kerstkaart?
Grote vraag - ieder jaar weer - is: sturen we nog kerst- en nieuwjaarskaarten of doen we het dit jaar alleen via Facebook of Whatsapp?
Wat betreft de feiten: de beste wensen voor de feestdagen worden door meer de helft van de Nederlanders (56 procent) nog verstuurd met een papieren kaart, terwijl 39 procent dat via Whatsapp doet en 16 procent via Facebook. 19 procent zegt helemaal geen kaartje te sturen.

Bron: Nu.nl

woensdag 6 december 2017

Wat is het ergste kantoorwoord van 2017? Stem nu!!

Krijgt  u de kriebels van 'scrummen', moet het nu echt afgelopen zijn met de 'stip aan de horizon', of kunt u 'aanvliegen' niet meer horen?



Samen met het Instituut voor de Nederlandse Taal, dat jaarlijks het irritantste woord uitroept, organiseert het AD de verkiezing Weg met dat Kantoorwoord! Vrijdag 22 december maken ze de winnaar bekend.

Vaag en nietszeggend
Kantoor is een ware broedplaats voor vage en nietszeggende termen. Uit alle inzendingen stelde het AD een top 10 samen. Daarin veel Engelse woorden, maar ook veel sportmetaforen. Welk kantoorwoord mag van u per direct verdwijnen? Stem hierna en maak kans op een pakket carrièreboeken:

Doe mee
* Aan welk woord erger jij de het meest op kantoor?

dinsdag 5 december 2017

Een handige app voor al uw klantenpassen

Hebt U ook zoveel klantenpassen? En hebt u die ook niet altijd bij de hand als u een winkel bezoekt? Omdat ze niet allemaal in de portemonnee passen.
 


Er is nu een gratis app, die u bij dit alles kan helpen: de Stocard. Met deze app kunt u al uw klantenpasjes digitaliseren. Dat scheelt ruimte in de portemonnee en u hoeft ze niet meer te zoeken.

Gemakkelijk
In het genre klantenkaartapps is Stocard de nieuwkomer. Behalve al je passen in één overzicht, weet deze app dankzij locatiebepaling ook meteen welke pas je precies nodig hebt. Stocard is gemakkelijk om te gebruiken: het kost slechts korte tijd om hem te downloaden. U kunt Stocard downloaden voor iOS, Android en Windows Mobile.

Scannen
Met de camera van uw smartphone scant u vervolgens de code van uw klantenkaart. Na het scannen genereert de app een afbeelding met de barcode van uw klantenkaart. Indien nodig kunt u deze gegevens ook handmatig invoeren. Bij Notities kunt u daarna de voor- en achterkant van uw kaart fotograferen en eventueel opmerkingen toevoegen.

zondag 3 december 2017

Poepende Puigdemont populair voor kerststal

Carles Puigdemont mag dan voorlopig in België blijven, hij zal toch in menig Spaans huishouden te zien zijn deze Kerst. In de kerststal, met zijn broek naar beneden en een dikke drol onder zijn blote billen.



Puigdemont is de populairste caganer dit jaar, het kakkertje dat in Catalonië al eeuwenlang niet weg te denken valt uit de kerststal. Traditioneel gaat het om een Catalaanse boer, compleet met rode baret, die zijn behoefte doet op respectabele afstand van de kribbe. Kinderen worden aangemoedigd het verstopte figuurtje op te sporen.

Beroemdheden 
De afgelopen eeuw werd het steeds populairder om beroemdheden letterlijk te kakken te zetten. Vorig jaar was Donald Trump het meest gevraagde beeldje, ook Obama, Fidel Castro en paus Franciscus gingen al met de billen bloot.


Het geldt als een eer om als caganer te worden afgebeeld, omdat alleen de grootste beroemdheden worden gekozen. Bovendien vormen de uitwerpselen de mest voor de rijke oogst van volgend jaar.

Catalaanse crisis
De Catalaanse crisis leidde dit jaar tot een hausse aan plaatselijke caganers. Naast Puigdemont en natuurlijk premier Rajoy en koning Felipe, zijn ook de gearresteerde Jordi's te verkrijgen, evenals de burgemeester van Barcelona en de ontslagen politiechef Trapero.

Puigdemont blijkt verreweg het meest populair. Zelfs in een winkel in Madrid waren de beeldjes, 16 euro per stuk, in twee dagen uitverkocht. De eigenaar had er twintig besteld, maar wil er nog eens tachtig hebben. Van Rojoy verkocht hij er maar tien.

"Mensen kopen de beeldjes niet om Puigdemont belachelijk te maken", denkt de verkoper. "Ze willen hem gewoon in hun collectie hebben."

Bron: NOS

zaterdag 2 december 2017

Van welk land is deze vlag?

Altijd weer leuk, zo'n quizje. Dit keer om te raden, van welk land de vlag is.


Volgens de website heeft niemand alle 10 vragen in deze vlaggenquiz goed.

Acht
Ik had acht van de tien vlaggen goed. Vraag twee en vraag zeven had ik fout. Volgens de website 'is dat beter dan 90% van de mensen die deze quiz speelden'. Ik heb daarover mijn twijfels. Hoeveel hebt u er goed? 

Doe mee
* Vlaggenquiz

vrijdag 1 december 2017

De grootste kans om te overlijden is door ...

De grootste kans om te overlijden is door een val. Aldus de Bosatlas van de Veiligheid, die gisteren is uitgekomen.


Die kans is 1 op de 4.900. Daarna volgen de dood door fijnstof met 1 op de 5.900, door straling (medisch,bouw) met een kans van 1 op de 8.500 en door passief roken (1 op 32.000) .

Minste kans
De minste kans op overlijden hebt u door een groot ongeval (1 op 17 miljoen), de bliksem (1 op 11 miljoen) en een vliegtuigongeluk (1 op 1,4 miljoen).

Griep en bijensteek
Griep blijkt dodelijker dan vliegtuigongelukken. De kans dat je door terrorisme omkomt, is kleiner dan overlijden aan een bijensteek.