Translate

vrijdag 29 november 2019

Schaf Sinterklaas af

Waarschuwing! Onderstaande column is een satirisch blog, gepubliceerd door Petrus Nelissen. Wie niet op school heeft geleerd wat satire is, kan nog altijd een rechtszaak tegen de staat beginnen wegens nalatigheid. Wie weet zit er nog een (emotionele) schadevergoeding in.

Sinterklaas is een overblijfsel uit de tijd dat de mensen nog ergens in geloofden, in God, engelen, duivels en bij katholieken heiligen. Sinterklaas is een verbastering van Sint Nicolaas. Volgens allerlei nogal ongeloofwaardige verhalen was Sint Nicolaas een bisschop in een ver land, men zegt wel Turkije (alsof daar ooit heiligen zouden hebben gewoond). Vandaar dat hij rond loopt met een bisschoppelijke mijter op zijn hoofd, een bisschopsmantel draagt, een bisschopsstaf bij zich heeft en een opzichtige bisschopsring boven op zijn witte handschoenen aan heeft.

Sint glijdt van het dak vanwege de zonnepanelen.
In deze tijd van ontkerkelijking is zo een publieke figuur uit een katholiek verleden ongewenst. Het zou kinderen op het idee kunnen brengen dat  geloof normaal zou zijn wat niet zo is. Geloven is  achterhaald door wetenschap. Geloof is bijgeloof en dat moet worden tegengegaan in plaats van bevorderd door een Sinterklaas die cadeautjes geeft aan kinderen.

Sinterklaas staat bekend als een kindervriend. Hij dankt die goede naam aan een wonder dat hij gedaan zou hebben. Hij zou aan stukken gesneden kinderen in een vat water weer tot leven hebben gebracht. Wetenschappelijk is dit onzin en daar moet je kinderen niet aan bloot stellen.

De rest van het verhaal rammelt ook. Zo zou hij in een Groot Boek de goede en stoute daden van kinderen bijhouden, een soort straf en beloning boekhouding, een database waarmee hij de privacy van kinderen schendt. Reden temeer om Sinterklaas af te schaffen.

Ronduit dwaas is het verhaal dat Sinterklaas op een paard (een schimmel) met knechten over de daken rijdt om cadeautjes voor de kinderen door schoorstenen te gooien. Een onhoudbaar verhaal in de tijd dat schoorstenen steeds zeldzamer worden en er straks er helemaal geen meer zullen zijn dankzij warmtepompen, stadsverwarming en elektrische kachels. De schoen bij de schoorsteen zetten kan dus ook niet meer.

Sinterklaasliedjes zijn oubollig en achterhaald. Stoomboten zoals  in het lied “Zie ginds komt de stoomboot” zijn al lang uit de vaart genomen. Het rondstrooien van pepernoten is hygiënisch onverantwoord. De roe en de zak als strafmaatregel zijn uit den boze en kunnen aangemerkt worden als instrumenten tot schending van kinderrechten.

Kortom, schaf Sinterklaas af. Het is een feest vol bijgeloof, het is oubollig, achterhaald, ongeloofwaardig, wetenschappelijk onverantwoord en kind vijandig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .