Translate

woensdag 2 mei 2018

Ikea gehaktballetjes komen uit Turkije

Köttbullar is het bekendste nationale gerecht van Zweden, maar het originele recept van de beroemde gehaktballetjes blijkt uit een ander land te komen: Turkije. Dat heeft het officiële account van Zweden op Twitter gemeld.,,Zweedse gehaktballetjes zijn eigenlijk gebaseerd op een recept dat koning Karel XII mee naar huis bracht uit Turkije in het begin van de 18de eeuw'', aldus het Twitteraccount van Zweden. ,,Dat zijn de feiten!''

Bekentenis
Turken noemden het op Twitter meteen een 'bekentenis'. Koning Karel regeerde Zweden van 1697 tot 1718 en stond bekend als een oorlogszuchtige vorst. Hij heeft de balletjes, maar ook koffiebonen en het recept voor gevulde kool waarschijnlijk meegenomen vanuit de Moldavische stad Bender - destijds Turks grondgebied. Hier leefde hij een tijdje, nadat hij in 1709 een heftige strijd had verloren tegen de Russen.

Ikea
Bij ons, en in de rest van de wereld, worden de bekende balletjes bijna in een adem genoemd met het restaurant van de Zweedse meubelgigant Ikea. Of ze lekker zijn is een persoonlijke smaak - ik hou er niet van -, maar ze zijn wel betaalbaar en je hoeft ze nu eens niet zelf te draaien!

Lees het gehele artikel
'Bekentenis': Zweedse gehaktballetjes komen uit Turkije; artikel in AD

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.