Translate

zondag 8 december 2019

Kunst: vastgeplakte appel van Santana in Galeria Ciruela in Amersfoort

De aan de muur geplakte banaan van de Italiaanse kunstenaar Maurizio Cattelan was de afgelopen dagen het meest bewonderde werk op het kunstbeurs Art Basel in Miami. Maar zaterdagmiddag besloot een andere kunstenaar de show te stelen door de banaan op te eten, tot grote verbazing van de aanwezige bezoekers.




Inmiddels is vanaf vandaag in Nederland een aan de muur vastgeplakte appel van de Spaanse kunstenaar Santana te bezichtigen in Galeria Ciruela in Amersfoort. Een kunstenaar, die nog anoniem wil blijven, zal deze week de appel komen opeten. De appel is inmiddels in drie versies te koop voor 135.000 euro per stuk.

Sensatie
De vastgeplakte banaan was de afgelopen dagen een ware sensatie op de kunstbeurs in Miami. Bezoekers verdrongen zich om op de foto te gaan met ‘Comedian’, zoals de Italiaanse artiest Maurizio Cattelan zijn werk had genoemd. Cattelan had drie versies van de installatie gemaakt, waarvan er twee zijn verkocht voor ruim 120.000 dollar. De derde versie, die naar verluidt zelfs 150.000 dollar had opgebracht, is nu dus opgegeten en wel door kunstenaar Datuna.

Hongerige kunstenaar
Op de Instagram van de New Yorkse kunstenaar David Datuna is in een video te zien hoe hij rustig naar het kunstwerk loopt en de banaan van de muur haalt. “Dit is een kunstvoorstelling”, legt hij uit aan de verraste bezoekers, terwijl hij de banaan pelt  en zijn werk betitelt als “de hongerige kunstenaar”. Na het incident laat Datuna in een interview met de Miami Herald weten dat zijn actie absoluut niet moet worden gezien als een aanval op het werk van de Italiaan: “Ik hou van Maurizio Cattelan. De ene artiest eet [het werk van. red] de andere artiest, dat is toch mooi!”

Certificaat van echtheid
Hoewel het incident aan de beveiliging werd gemeld, is Datuna niet gearresteerd. Volgens een woordvoerder van de galerij is het werk niet vernield, ondanks de actie van de kunstenaar. “De banaan is slechts een idee”. Kopers van het kunstwerk, hebben er in ieder geval geen last van. Die kochten namelijk niet de in Miami tentoongestelde vrucht, maar het concept achter het kunstwerk en krijgen een certificaat van echtheid. Op de beurs zelf is inmiddels een nieuwe banaan op de muur geplakt.

Appel van Santana
De appel, die door kunstenaar Santana vandaag in Galeria Ciruela in Amersfoort is gepresenteerd, heeft een speciale eigenschap: de biologische appel is niet alleen geschikt voor de normale appeleter, maar ook bijzonder geschikt voor mensen met een milde appelallergie. Uit onderzoek blijkt, dat 53% van de lijders aan appelallergie (300.000 tot 400.000 mensen in Nederland) het eten van deze appel goed verdraagt. Het kunstwerk van de Spaanse kunstenaar Santana heet daarom "Ode Allergia'.

Bron kunstbeurs en banaan: Het Laatste Nieuws, inclusief video

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .