Translate

dinsdag 19 april 2022

Een Poetinversteher

Sinds de invasie van de Oekraïne door Poetin zien we het woord Poetinversteher regelmatig gebruikt worden. In het dagblad Trouw legt taalkenner Ton den Boon uit, wat het betekent. 

Onder een Poetinversteher wordt verstaan: westerling die begrip kan opbrengen voor Poetins vijandigheid jegens het Westen en met name zijn motieven voor de annexatie van de Krim in 2014 en de huidige wrede invasie van de Oekraïne.

Sinds 2014
Het woord wordt sinds 2014 aangetroffen en is ontleend aan Putinversteher in het Duits. Dat woord is gevormd naar analogie van Frauenversteher: iemand voor wie de vraag ‘was will das Weib?’ geen raadsel is en die dan ook prat gaat op zijn beminnelijke omgang met vrouwen. Frauenversteher wordt echter vaak ironisch gebruikt, onder meer omdat de bedoelde persoon zichzelf dan wel een ware casanova mag vinden, maar in werkelijkheid geen hartenkenner is die de liefdeskunst tot in de puntjes beheerst. Anders dan Frauenversteher wordt Poetinversteher trouwens nooit ironisch gebruikt, maar uitsluitend smalend of minachtend.

Wie?
Internationaal worden mensen als de voormalige SPD-kanselier van Duitsland Gerhard Schröder (zie foto) en de Franse presidentskandidate Marine Le Pen als bondgenoten van Poetin gezien. In Nederland worden ook een aantal mensen als Poetinversteher gelabeld. De bekendsten zijn Geert Wilders, fractieleider van de PVV, en Thierry Baudet, fractieleider van Forum voor Democratie. Alle twee hebben zich in het verleden duidelijk positief uitgelaten over Poetin en zijn daden. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .