Translate

vrijdag 5 augustus 2022

Airco en brandstofverbruik: zo zit dat!

Komende week schieten de temperaturen weer omhoog. Zaak om het hoofd koel te houden - ook in de auto! Vanwege de extreem hoge brandstofprijzen vragen veel mensen zich af of een auto meer benzine verbruikt als de airco aan staat.



Het antwoord hierop is: Ja! In een artikel op Startpagina lees je hoeveel het jou kost om de airco in de auto te laten draaien. We citeren.

Airco en brandstofgebruik
Als het warm buiten is, loopt de temperatuur in een auto snel en flink op. Voor je eigen comfort en de rijveiligheid is het prettig om een koele omgeving te creëren. Verstandig om de airco aan te zetten. Helemaal als je een lange reis voor de boeg hebt. Helaas koelt de lucht zich niet vanzelf. Hier is brandstof voor nodig.  

Hoeveel benzine verbruikt een airco?
Het verschilt per merk en model hoeveel benzine je auto hiervoor nodig heeft. Ga uit van ongeveer 5% tot 10% meer brandstof. De gemiddelde auto verbruikt ongeveer 6 liter brandstof per 100 kilometer. Als je van Amsterdam naar Parijs rijdt, is dit ongeveer 500 kilometer. Als je ervan uitgaat dat je 10% extra brandstof kwijt bent voor een koele auto, kom je op ongeveer 3 liter extra brandstof uit. Let wel op: voor auto’s van 15 jaar of ouder is dit 10% tot 20% extra. 

Meerdere factoren spelen een rol in het brandstofgebruik
Hoeveel liter brandstof je het exact kost, is moeilijk te zeggen. Dit is afhankelijk van verschillende factoren. Denk aan de grootte van je auto, wat voor type auto je hebt, op wat voor wegen je rijdt en of je gebruik maakt van een functie als cruise control.  

4 tips voor het gebruik van airco in de auto: 

  1.  Zet eerst de ramen open zodat de warme lucht wordt afgevoerd.
  2.  Draai de airco lekker koel, maar niet te koud.
  3.  Heb je een handmatige airco? Gebruik dan de bovenste uitstroomopeningen.
  4.  Heb je een volautomatische auto? Activeer de automatische modus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .