Translate

dinsdag 31 januari 2023

Corruptie: wereldwijd per land

De jaarlijkse Corruption Perceptions Index (CPI) 2022 van Transparency International laat een wereldwijde stagnatie zien in de bestrijding van corruptie; de meeste landen hebben in het afgelopen jaar opnieuw weinig tot geen vorderingen geboekt.



Nederland staat er nog steeds goed voor, maar heeft met 80 punten (een daling van 2) wel haar laagste score ooit behaald, met name vanwege achterblijvende regelgeving op het gebied van politieke integriteit.

Laagste score ooit 
Met een achtste positie in de ranglijst wordt Nederland nog steeds gezien als een van landen met een weinig corrupte publieke sector, maar nooit eerder was de score voor Nederland (80) zo laag. Dit komt onder meer door het ontbreken van adequate maatregelen op het gebied van politieke integriteit, wat leidt tot een ‘draaideur’ voor bewindspersonen en gebrekkige controle op financiering van politieke partijen. Als het gaat om toezicht op de invloed van lobbyisten op de politiek hoort Nederland tot de zwakst gereguleerde landen in West-Europa.

Andere opmerkelijke resultaten
- Denemarken behoudt haar eerste plaats met 90 punten, een stijging van 2.
- Somalië zakt naar de laatste plaats met 12 punten, een verlies van 1.
- Hongarije zet haar langjarige daling door en is in 2022 voor het eerst het land met de laagste score in
de regio West-Europa/EU, met slechts 42 punten en positie 77 in de ranglijst.
- Het Verenigd Koninkrijk heeft in 2022 een opvallende daling van 5 punten gemaakt, met name vanwege schandalen waarin particulieren eenvoudig politieke invloed wisten te kopen; dit is een voorbeeld van hoe ook landen in de (sub)top niet immuun zijn voor corruptie.
- Oekraïne laat de afgelopen 10 jaar vooral een stijgende lijn zien. Het land bevindt zich nog steeds in de lagere regionen van de CPI, maar is met een stijging van 8 punten in 10 jaar opgeklommen van de 144ste naar de 116de

Link
* Bekijk de corruptie-index 2022 per land

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .