Translate

maandag 9 januari 2023

Je autostuur anders vasthouden kan je leven redden

Rij jij al langer dan twintig jaar met de auto? Dan is de kans groot dat je hebt geleerd om je handen bovenaan het stuur te plaatsen, op tien voor twee. Maar volgens verschillende internationale studies kan die houding levensgevaarlijk zijn. Zo meldt een artikel in het Algemeen Dagblad. We citeren. 

Je rijinstructeur heeft je er misschien wel tientallen keren aan herinnerd: je handen moeten, net zoals een klok, op tien voor twee staan. ‘Alleen zo kan je veilig en snel reageren op verkeerssituaties’, klonk het. Sinds een tiental jaar verwijzen de meeste auto-experten die theorie echter naar de prullenbak.

Zware verwondingen
,,Dat heeft alles te maken met de opkomst van de stuurairbag”, zegt Jense Hooghiemstra, instructeur bij het Belgische Slipway. ,,De airbag is een systeem dat is ontworpen om de fysieke schade bij een zwaar ongeval te beperken. Concreet gaat het om een grote zak, die zich met een enorme snelheid zal opblazen vanuit je stuur. Zo beschermt die je hoofd tegen een zware klap. Het probleem is echter dat die airbag bij een botsing schuin uit je stuur zal ontploffen. Als je je handen dan bovenaan het stuur hebt geplaatst, kan dat ervoor zorgen dat je handen of armen naar achter worden gekatapulteerd. En dat kan tot zware verwondingen leiden.”

Iets wat de Amerikaanse verkeersinstantie NHTSA bevestigt. ,,Door een onjuiste plaatsing van de handen kunnen er ernstige letsels optreden.” Denk daarbij aan gekneusde ledematen, vingers die geamputeerd moeten worden of stukken huid die worden afgescheurd. Daarnaast kan je hand door de enorme explosie ook tegen je hoofd schieten. Dat kan leiden tot zware hersenschuddingen of gebroken neusbeentjes.

Wat is de juiste houding?
Om ernstige verwondingen te voorkomen, raden specialisten overal ter wereld aan om je handen op kwart voor drie aan het stuur te plaatsen. Zet je handen dus aan de uiterste zijkanten van het stuur. Zo verminder je de kans op fysieke letsels door de airbag. ,,Bovendien zal je soepeler kunnen sturen, en is je zithouding zo ook automatisch beter”, zegt instructeur Jense. ,,Het is niet voor niets dat fabrikanten de richtingaanwijzers en hendels voor ruitenwissers op die hoogte plaatsen. Dat is allemaal bedoeld om het je als bestuurder zo makkelijk mogelijk te maken.”

Bron AD:
* Rij jij ook nog met je handen op tien voor twee? Je stuur anders vasthouden kan je leven redden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .