Translate

donderdag 26 januari 2023

Hebt u de Pindakaasdag gevierd?

Pindakaas past binnen een gezond voedingspatroon en mag je dagelijks eten. Let er wel op dat je de juiste pindakaas kiest. En de pot op zijn kop bewaart!



Afgelopen dinsdag vierden we daarom de Dag van de Pindakaas. Het AD berichtte erover. We citeren. 

Gezond
Pindakaas bestaat al meer dan honderd jaar en is niet meer weg te denken van de Hollandse ontbijttafel. Het is bij kinderen favoriet broodbeleg en ook veel volwassenen zijn gek op het smeuïge goedje. Pindakaas is een gezonde dagelijkse keuze als je de juiste pot eruit pikt, zegt Tara Eikenaar, woordvoerder van het Voedingscentrum.

100%
Op Nationale Pindakaasdag brengen we een ode aan pindakaas en dat is terecht volgens Eikenaar: ,,Als je voor het schap met broodbeleg staat, valt er heel wat te kiezen. Gelukkig is een gezonde keuze op het gebied van pindakaas makkelijk gemaakt. Alle ‘100 procent pindakaas’ valt binnen de Schijf van Vijf. De naam zegt het al: in ‘100 procent pindakaas’ zit niets anders dan pinda’s. Een besmeerde boterham komt overeen met iets minder dan een handje noten, dat dagelijks wordt aanbevolen.”

Aan veel potten pindakaas in de winkel wordt vaak zout en soms suiker toegevoegd, dat is minder goed voor je gezondheid. 

Zelf pindakaas maken
Tv-chef Danny Jansen is gek op pindakaas: ,,Je kunt het in de supermarkt kopen, maar ook heel makkelijk zelf maken. Maal een zak pinda’s fijn in de keukenmachine; meer werk is het niet. Je kunt er een beetje olie aan toevoegen om het wat vetter en smeuïger te maken, maar als je noten fijnhakt komt er al olie vrij, dus het hoeft niet.”

Gezond
Eikenaar: ,,Pinda’s zijn officieel geen noten maar peulvruchten, maar vanwege hun eigenschappen en samenstelling worden ze tot de noten gerekend. Het eten van pinda’s en noten verlaagt het LDL-cholesterol en verkleint de kans op hart- en vaatziekten. Dit komt waarschijnlijk doordat er veel onverzadigd vet in zit. Met een handje noten (25 gram) per dag doe je je lichaam een groot plezier. Bovendien leveren noten ijzer, vitamine E en vitamine B1.”

Ondersteboven
Ben je al een ‘100 procent pindakaas’-liefhebber, dan ben je vast bekend met het harde laagje pindakaas onderin de pot en de olielaag bovenop. Pindakaaslifehack: bewaar de pindakaaspot ondersteboven: zo blijft de olie zich door de pot bewegen en droogt je pindakaas niet uit.

Lees het gehele artikel
* AD: Waarom je je pot pindakaas het best op zijn kop bewaart

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .