Translate

woensdag 15 februari 2023

Hebt U nog recht op 'vergeten geld'?

Een onbekend familielid dat je een hoop geld nalaat, een vergeten bankrekening of een pensioenfonds waar je blijkbaar nog recht op hebt. Op verschillende plekken ligt een hoop ‘vergeten geld’ te wachten op rechthebbenden.


Hoe kom je er eigenlijk achter of jij één van hen bent en op welk geld je nog recht hebt? De nieuwsbrief van Margriet bericht erover en wij citeren. 

Consignatiekas
Het lijkt misschien een situatie uit een film: een flinke erfenis krijgen van een onbekend familielid. Maar in sommige gevallen kan dit zomaar gebeuren. Het Ministerie van Financiën houdt namelijk miljoenen euro’s in bewaring en dat geld ligt daar te wachten tot de eigenaren zich melden. Alleen weten veel eigenaren niet dat ze recht hebben op geld in de zogeheten consignatiekas.

Grote geldpot
In deze consignatiekas zit dus het geld dat het Ministerie van Financiën in bewaring heeft gekregen. Eigenlijk kun je de consignatiekas vergelijken met een grote geldpot. Voornamelijk notarissen, curatoren en advocaten storten hier geldbedragen op. Vaak gaat het om geld waarvan niet bekend is wie er recht op heeft of om geld waarvan niet bekend is of degene die er recht op heeft het wil aannemen. Het geld blijft voor minimaal twintig jaar in de kas.

Hoe weet ik of ik recht heb op geld uit de consignatiekas?
Om erachter te komen of je recht hebt op geld uit de consignatiekas kun je gebruik maken van het zoekformulier consignatiekas. Als je naam voorkomt in de database en je je recht op uitkering kunt aantonen, dan kun je een claim indienen. 

Link

* Zoeken in consignatiekas

Vergeten bankrekeningen

Naast het geld in de consignatiekas ligt er op meer plekken ‘vergeten geld’ te wachten op de rechthebbende. Bijvoorbeeld bij banken en verzekeraars van verhuisde, overleden of vergeten klanten. Hierbij kan het gaan om een gewone betaalrekening, maar ook om beleggings- en verzekeringstegoeden. Sommige banken gaan wel op zoek naar de klanten, maar houden hier na een jaar vaak mee op. Het tegoed wordt dan geparkeerd tot de rechthebbende zich meldt.

Slapende tegoeden
Als erfgename kun je aanspraak doen op banktegoeden via het loket Slapende Tegoeden van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Als de aanbieder niet meer bestaat is deze waarschijnlijk opgegaan in een andere bank over verzekeraar. De opvolgers van oude maatschappijen kun je opzoeken bij De Nederlandsche Bank (DNB) via: 0800-020 10 68

Link:
* Slapende tegoeden

Vergeten pensioenen
Ook bij pensioenfondsen ligt ‘vergeten geld’ te wachten. Pensioenfondsen zoeken naar de rechthebbenden, maar slagen daar niet altijd in. In veel gevallen gaat het om personen die een paar jaar pensioen hebben opgebouwd en naar het buitenland zijn geëmigreerd.
Je kunt contact opnemen met de Pensioen Federatie om erachter te komen of je nog pensioentegoed hebt via 020-751 28 70. Ook kun je een overzicht van pensioentegoeden vinden op mijnpensioenoverzicht 

Lees het volledige artikel:
* Zo kom je erachter of jij recht hebt op 'vergeten geld'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .