Translate

woensdag 22 februari 2023

Wat zijn typische reacties van onze moeders?

We hebben er gisteren over bericht: de Internationale Dag van de Moedertaal. Taalkundige Wim Daniëls, de populaire tv-maker en schrijver, deed daarom een oproep aan zijn meer dan 60.000 Twittervolgers. Met als vraag: „Welk woord of welke zin – in welke moedertaal dan ook – is of was kenmerkend voor je moeder?”

Zijn vraag bleek raak, want het deed velen gelijk aan vroeger denken. Wat zei je moeder in bepaalde situaties nou toch altijd? Heel veel mensen kunnen dat gelijk oplepelen. Het levert vermakelijke, leuke, hilarische en vooral herkenbare reacties op.

Komt erin en zet je hoed af
Wim Daniëls gaf natuurlijk zelf de aftrap met een zin die zijn eigen moeder vaak liet horen: „Komt erin en zet je hoed af.” Achter de ‘Kom’ plakte Daniëls’ mams blijkbaar een t. Zijn volgers konden vervolgens heerlijk los. Ook deze Metro-verslaggever reageerde met het eerste dat hem te binnen schoot: „Dan maak je maar zin.” Dat had net zo goed „het is hier geen hotel” kunnen zijn trouwens. Een zin die velen van hun moeder zullen hebben gehoord, als je na meerdere dagen stappen weer eens bij het avondeten aansloot, terwijl je je vuile kleding op je kamer had laten slingeren.” Dusty heeft er eentje van haar mams die op ‘dan maak je maar zin’ lijkt: „Kan niet ligt op het kerkhof en wil niet ligt ernaast.”

Mooie taal van moeders na vraag van Wim Daniëls
We kunnen natuurlijk niet alle driehonderd antwoorden aan Wim Daniëls hier noteren. Daarvoor verwijzen we je graag naar zijn Twitteraccount. We selecteren hierbij een paar pareltjes die Nederlandse moeders hebben gezegd. „Kijken doe je met je ogen, niet met je handen”, kreeg Rutger regelmatig van zijn moeder te horen als hij in musea of winkels ‘met zijn tengels’ weer eens ergens aan zat. Ton kreeg als hij een zin begon met ‘ik denk’ steevast: „Laat denken maar aan paarden over, die hebben een groter hoofd.”

Cathelijne moest het regelmatig doen met: „Schreeuw niet zo, je staat niet op de markt” (gevolgd door iets met ‘viswijf’). Als André iets niet kon vinden, dan wist hij zeker dat zijn moeder concludeerde ‘dat hij met zijn neus keek’. Als antwoord op Wim Daniëls zijn er natuurlijk ook van die heerlijke moederwijsheden. Meerdere mensen twitteren: „Slaap je niet, dan rust je toch.”

‘Hussen met je neus ertussen’
Loes weet nog wat haar moeder zei als haar haar niet zo goed zat: „Ze doen het er maar mee.” Caroline kreeg op haar vraag ‘mam, wat eten we vanavond?’ een vast antwoord: „Hussen met je neus ertussen.” Geert kreeg een heel andere standaard reactie: „Stront van de beer.” En als Tom naar zijn moeder na het afwassen riep ‘dat hij klaar was’, je voelt hem al aankomen: „Dan kun je je broek ophalen.”

We sluiten af met een mooie van Hans. Niet typisch een moeder-opmerking misschien, maar wel een mooie die Wim Daniëls ongetwijfeld aanstaat: „Nou is niet wijd, maar lastig op z’n tijd.”

Bron: Metro

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .