Translate

zondag 1 oktober 2023

IJsbeer wint Inktspotprijs 2023

De winnaar van de Inktspotprijs 2023 is Bas van der Schot met de tekening Extinction Rebellion. De tekening verscheen op 28 oktober 2022 in de Volkskrant. Van der Schot won twee keer eerder de Inktspotprijs: in 2002 en 2014.

De Inktspotprijs voor de beste politieke tekening van het parlementaire jaar is een tekening van een ijsbeer die zich met een poot heeft vastgelijmd op de ijsschots waarop hij zit. Het is een verwijzing naar de acties van de klimaatactiegroep Extinction Rebellion. De tekening verscheen op 28 oktober vorig jaar in de Volkskrant. Dat was drie dagen nadat een klimaatactivist zich had vastgelijmd op de tafel van de talkshow Jinek.

Klimaatklever
"De tekening is eenvoudig, fris van kleur en bedrieglijk gemoedelijk, als een prent uit een kinderboek", schrijft de jury. "Maar wie beter kijkt, ziet een klimaatklever die een laatste, zinloze strohalm vastgrijpt nu zijn leefgebied verdwijnt door klimaatverandering. Kon je maar voorkomen dat een ijsschots smelt, door jezelf eraan vast te lijmen."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .