Translate

woensdag 11 oktober 2023

Online geschiedenismagazine zeer de moeite waard

Historiek is een wekelijkse online geschiedenismagazine. Het bevat steeds een schat aan lezenswaardige informatie en artikelen. 


Dat geldt ook voor het nummer van vandaag. We pikken er maar een paar artikelen uit:

* Oorlogskabinet wist al sinds augustus 1944 van prins Bernards NSDAP-lidmaatschap 

Uit oorlogsdagboeken van minister van Buitenlandse Zaken Eelco van Kleffens blijkt dat het oorlogskabinet al vanaf augustus 1944 op de hoogte was van het NSDAP-lidmaatschap van prins Bernhard. 

* De ‘Bumpy Road’ tussen Cuba en Amerika 

Veel mensen, die Cuba en Miami goed kennen, hebben opgemerkt dat elk een bijzondere spiegel van de ander is... Het is onmogelijk om de Cubaanse Revolutie te begrijpen zonder Miami te begrijpen, en het is onmogelijk om Miami te begrijpen zonder de Cubaanse Revolutie te begrijpen.” 

* Dutch Burghers: trotse nazaten van de VOC in Sri Lanka 

Kakhusie (toilet), bonci (boontje) strieker (strijkijzer) en oralosu-va (horloge) zijn enkele Sri Lankaanse woorden die herinneren aan de ‘Hollandse tijd’. De huidige Dutch Burghers vieren nog Sinterklaas, de Kerstman komt op bezoek en ze hebben een eigen club. Deze nazaten van de Hollandse VOC zijn trots op hun afkomst. 

* Oktober wordt ook wel de ‘rozenkransmaand’ genoemd. Waarom? 

De maand oktober staat van oudsher ook wel bekend als de 'rozenkransmaand'. Dit heeft alles te maken met een beroemde zeeslag uit 1571 waarbij een christelijke vloot het opnam tegen het islamitische Ottomaanse Rijk: de Slag bij Lepanto. 

* Liefde toen en nu: zoek de overeenkomsten… 

Zijn er overeenkomsten tussen de huidige opvattingen over de liefde en beschrijvingen in middeleeuwse romans? De ontkenner zegt cynisch ‘nee’. Die oude romans werden meer dan zeven eeuwen geleden gedicht, en wel in een tijd toen er totaal andere zienswijzen over de liefde golden. De verhalen zijn hopeloos achterhaald. Maar is dat zo? 

Bijna 50.000 abonnees
De Nieuwsbrief wordt inmiddels al verzonden naar 48.546 abonnees

Link
* Historiek.Net

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .