Translate

zondag 29 december 2024

In de teil!

 



Vroeger gingen we 1 keer per week in de teil. Een warme ketel water (bij het koude water), zeep en een washandje waren de verdere attributen. Het zeepbakje diende als scheepje om mee te spelen.

donderdag 26 december 2024

Een lach en een traan bij 51ste Oudejaarsherdenking van de annexatie van Hoogland

De treurnis van Hooglanders gaat nooit over. Dat blijkt uit het feit, dat Hoogland als enige stad/dorp in Nederland een herdenkingssteen heeft ter nagedachtenis aan de annexatie van het zelfstandige dorp door het naburige Amersfoort. Ook dit jaar zal de 51ste herdenking van deze historische gebeurtenis op Oudejaarsdag 2024 om 15.00 uur plaatsvinden bij deze grafsteen. 


Video’s van zeven herdenkingen
De herdenking vindt altijd plaats met een ludieke sketch door ‘t Hooghlandt’s Genootschap. Sinds 1974 verzorgt dit eerbiedwaardige gezelschap de plechtige bijeenkomst.
Op YouTube staan verschillende video’s met verslagen van eerdere ludieke herdenkingen in de afgelopen jaren. De Vereniging Dorpsbelangen Hoogland heeft 7 van deze foto- en videoreportages op een rij gezet, evenals het verslag van de overdracht in 2020 van de eerste, oude gedenksteen/grafsteen aan het Museum Spakenburg

Bekijk en beluister:
* Artikel met overzicht van deze reportages 

Meer achtergrondinformatie over deze herdenking: 
* Herdenking Hoogland: lach en traan 

donderdag 19 december 2024

Weet u, wat een knikengel is?

Misschien hebt u er nooit van gehoord. Van een knikengel. Maar ze bestaan heus. Zeker in deze Kersttijd. Lees, wat Wikipedia erover te melden heeft.


Een knikengel is een offerblok in de vorm van een engel. Deze engel had een scharnierend hoofd. 

Indien men een muntje in dit offerblok wierp, werd door een mechaniekje het hoofd in een ja-knikkende beweging gebracht, waardoor het leek alsof de engel de gever vriendelijk toeknikte.

Met name de rooms-katholieke missie bediende zich van knikengelen, die ook in de vorm van een zwart jongetje of iets dergelijks konden zijn, om met name kinderen tot een gift te verlokken.

Foto: Knikengel van de kerststal in de Sint-Janskathedraal in 's-Hertogenbosch

Link
* Lees het mooie verhaal over een Kerststal en de knikengel in Hoogland

maandag 16 december 2024

De pissende hond in de Sint-Janskerk van Gouda

Deze stoute hond zagen we op 24 september 2024 in de Sint-Janskerk of Grote Kerk in Gouda. De kerk is beroemd vooral vanwege de reeks gebrandschilderde glazen. Maar dus nu ook vanwege deze pissende hond. 


De Sint-Janskerk is gewijd aan Johannes de Doper, de schutspatroon van Gouda. De symbolische kleuren van deze heilige, rood en wit, zijn in het stadswapen terug te vinden. De kerk behoort tot de Top 100 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg uit 1990 (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed).

De hond is betrapt en de foto is gemaakt door fotograaf Petrus Nelissen. 

donderdag 7 november 2024

Dit was de Dag van een BN’er in Hoogland-West

‘Hoogland-West vormt een aantrekkelijk recreatiegebied voor diverse doelgroepen, van wandelaars, hardlopers tot fietsers’. Aldus het Ontwerp Omgevingsprogramma Hoogland-West 2025-2030, dat voor dit gebied ten Westen van het dorp Hoogland en ten westen van de Amersfoortse wijk Nieuwland is ontwikkeld. 

Dus tijd voor de ervaring van een bekende fietsende BN’er op weg naar de fietsbrug in Hoogland-West.

Link:
* Ontwerp Omgevingsprogramma Hoogland-West; U kunt nu uw zienswijze nog geven!


=======================================================================


Hij is een bekende Nederlander. Gekend van Radio en TV. Hij woont in Amersfoort. Fietsen vindt hij leuk. Nou ja, fietsen? Ook, maar toch vooral wielrennen! Dus op een echte racefiets.

Het is mei 2016. Hij rijdt op een mooie dag op de Coelhorsterweg in het groene Hoogland-West. Op het verlengde ervan, de Slaagseweg, slaat hij linksaf. Het fietspad op, langs de Malewetering op weg naar de fietsbrug (de Malebrug) over de unieke rivier De Eem (zie foto).

Maar aan het begin staat een rood-wit paaltje, midden op het fietspad. Om auto’s tegen te houden. Hij ziet het paaltje niet. Een dreun, klets, boem, pats, daar ligt hij. Over de kop gegaan. Buiten bewustzijn.

Hij wordt gevonden en per ambulance afgevoerd naar het Meander Medisch Centrum. De Amersfoortse Courant meldt, dat ‘hij een verwarde indruk maakt’. En zoals het horloge van de legendarische Wim van Est ongedeerd bleef na zijn val in het ravijn, gebeurt er ook dit keer een mirakel. ‘Zijn racefiets bleef onbeschadigd’.

Acht jaar later -oktober 2024- wordt de BN-er in een interview in de Amersfoortse Courant het hemd van zijn lijf gevraagd. Het paaltje in Hoogland-West blijkt zijn sporen nagelaten te hebben. ‘Onder mijn kin bij een wielrenongeluk heb ik mijn strottenhoofd gebroken. Na de val van mijn fiets lag ik 24 uur in het ziekenhuis. Niet leuk, wel prettig, want dan kijken ze alles even goed na’.

Hij is opgelucht en weet de oorzaak van het ongeluk. ‘Ik wist zelf niet wat er gebeurd was. Tegen een paaltje gereden, over de kop gegaan en buiten bewustzijn geraakt. De opluchting was dat er niks ernstigs aan voorafgegaan was. Gewoon niet opgelet’.

Het rood-witte paaltje aan het begin van het fietspad staat er niet meer. Maar het verhaal van de BN-er blijft.  
Wie de BN-er is? Dat vermelden we niet. Privacy. Maar heel Hoogland-West weet, wie het is.