Translate

vrijdag 17 februari 2012

Eerbetoon aan de Tompoes: rijk, zacht en zoet

De Nederlandse keuken krijgt langzamerhand steeds meer waardering. De tompoes (ook: tompouce) is zo'n typisch Nederlands gebakje. Jeroen Thijssen schrijft er in Trouw van afgelopen zaterdag daarom terecht zeer lovend over.



Baksteenvorm
De tompoes bestaat uit een laagje bladerdeeg met daaroverheen een dikke laag vanillebanketbakkersroom. Daaroverheen zit weer een laagje bladerdeeg bedekt met een laagje, meestal roze, glazuur. Met Koninginnedag en grote voetbaltoernooien waaraan het Nederlands elftal meedoet, wordt het glazuur meestal oranje gemaakt. Kenmerkend voor de tompoes is de "baksteenvorm", zoals dat door een gerenommeerde banketbakkerij wordt genoemd.

Geen truttige treurigheid
Jeroen Thijssen schrijft lovend over de tompoes. "De jeugd heeft liever brownies en muffins, maar een tompouce is niet te versmaden. Banketbakkersfamilie Holtkamp maakt hele goede. Weinig delicatessen hebben zo'n stigma van tuttige treurigheid als de tompouce. Lang heeft het baksel van banketbakkersroom en korstdeeg gediend als keurmerk van burgerlijk fatsoen; tantes serveerden het gele tussendoortje bij halve kopjes thee, die met geheven pink geledigd moesten worden. Maar ach, de jeugd van tegenwoordig eet liever muffins en brownies."

Rijk, zacht en zoet
"Hoe kunnen we het ze weer aanleren? Door ze te laten proeven, natuurlijk. Door ze te laten merken hoe leuk juist dat moeizame nuttigen is, met dat dekseltje dat niet breekt onder het vorkje en dat de goudgele vulling naar buiten drukt. Door ze te laten proeven hoe rijk, zacht en zoet die donzige massa zijn smaak over de tong vlijt."

Maassluis wint
Thijssen vergeleek de tompoucen van banketbakkerij Holtkamp in Amsterdam met die van de vestiging in Maassluis. Maassluis wint. "In smaak is nauwelijks verschil te proeven, al lijkt die uit Amsterdam iets zoeter - maar dat is miniem. Toch is er verschil. Grootte. Prijs. In de eeuwige strijd tussen provincie en grote stad behaalt het platteland een gevoelige overwinning."

Tom Poes
O ja, tenslotte nog dit. Tom Poes heeft alles te maken met de tompoes. Tijdens een bezoek aan de banketbakker werd Marten Toonder door zijn vrouw Phiny Dick attent gemaakt op de naam van het gebakje. Daarop kwam Toonder op het idee om de poes waarover hij avonturenverhalen wilde gaan maken Tom Poes te noemen.

De eerste Tom Poes uit 1941

Linken
* Wikipedia over de Tompoes
* Video: hoe Bakkerij Kolkman de Tompoes maakt

Lees ook
* Pleidooi voor de Nederlandse keuken

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .