Translate

vrijdag 18 januari 2013

Wat je nog niet weet over sneeuw

Er ligt op de meeste plaatsen in Nederland en België volop sneeuw. Tijd dus voor wat leuke informatie over sneeuw. Overgenomen uit een artikel van Luc Beernaert in Het Laatste Nieuws.Sneeuw is niet wit

Sneeuw is niet wit. Eigenlijk heeft sneeuw geen kleur. Net als ijs, is sneeuw doorschijnend. Alleen: omdat de kristallen in sneeuwvlokken werken als prisma's breken die het licht op in een veelheid van kleuren. Die kleuren botsen tussen de sneeuwvlokken, weerspiegelen en absorberen het licht en het resultaat is dat we wit zien.

Te veel sneeuw
Te veel sneeuw kan je gek maken. Pibloktoq is een vorm van hysterie die voorkomt bij mensen die rond de Noordpool leven. Symptomen zijn onder meer echolalia, het zinloos herhalen van woorden, en naakt door de sneeuw lopen (zie foto).

Zwarte sneeuw
Zwarte sneeuw gezien? Het kan echt. Af en toe valt er zwarte, maar ook rode of gele sneeuw. Dat is vermoedelijk toe te schrijven aan pollen in de lucht, stof of as en roet.

Rode Sneeuw
Rode sneeuw kan je beter niet eten. De zogenaamde 'watermeloensneeuw', roodachtige sneeuw die naar verse watermeloen ruikt, verkrijgt zijn kleur door gepigmenteerde algen die in ijs groeien. De sneeuw smaakt heerlijk, maar je krijgt er geheid diarree van.

Wereldrecord sneeuwval
Het wereldrecord sneeuwval in één seizoen staat op naam van Mount Baker in de Amerikaanse staat Washington, waar in 1998-1999 bijna 29 meter sneeuw viel in één winter.

Lees
* Het gehele artikel over Sneeuw van Luc Beernaert

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .