Translate

maandag 7 januari 2013

Draaksteken en Driekoningenzingen nu ook erkende Nederlandse traditie

Het draaksteken in het Limburgse Beesel en het Driekoningenzingen in Midden-Brabant staan inmiddels ook op de lijst van Nederlandse tradities, die bewaard moeten blijven. De lijst telt inmiddels zes tradities.


Draaksteken
Het draaksteken is van oorsprong een middeleeuws volksspel waarin de legende van Sint Joris en de draak wordt uitgebeeld. De traditie in het Limburgse dorp wordt een keer in de 7 jaar georganiseerd, maar dan staat ook heel Beesel op zijn kop. De oudst bekende vermelding van het Draaksteken in Beesel dateert uit 1736. In de loop van de negentiende en twintigste eeuw kreeg het zijn huidige vorm. In 2009 vond de laatste manifestatie plaats; het eerstvolgende spektakel is in 2016.

Driekoningenzingen
Driekoningenzingen op 6 januari is een jaarlijks terugkerend eeuwenoud katholiek feest. Al aan het eind van de middeleeuwen maakten arme mensen zingend een rondgang langs de huizen. In de 20e eeuw werd het een vrolijk kinderfeest. Sinds 1923 is Driekoningen geen verplichte feestdag en door de ontkerkelijking staat de traditie onder druk.

Zes tradities
Er staan inmiddels zes tradities op de lijst 'van immaterieel erfgoed' in Nederland, zoals opgesteld door het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed. De eerste vier waren: het bloemencorso Zundert, de Boxmeerse Vaart, de Sint Maartenviering in Utrecht en het krulbollen in Zeeuws-Vlaanderen.

Lees meer
* Website over het draaksteken in Beesel
* Wikipedia over Driekoningen

Lees ook
* Help de tradities in stand houden
* Zeeuws-Vlaamse krulbollen krijgt nationale erkenning

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .