Translate

dinsdag 7 oktober 2014

Napoleon was niet klein, en 10 andere wijdverspreide mythes

Napoleon is een kleine man, zo dacht ik tot voor kort en waarschijnlijk velen met mij. Maar met zijn 1 meter 70 centimeter was hij eigenlijk groter dan de gemiddelde Franse man van zijn tijd, zo blijkt uit de feiten. En zo bestaan er nog heel wat meer van zulke wijdverspreide mythes.


Tien op een rij
De website Information is beautiful zette er een tiental op een rijtje:

1. We gebruiken slechts 10 procent van ons brein. Het is een uitspraak, die fout wordt geïnterpreteerd. Op ieder moment is weliswaar maar tien procent van de neuronen aan het werk, maar alle cellen worden wel degelijk gebruikt.

2. Slaapwandelaars mag je niet wakker maken. Er is geen enkel bewijs dat slaapwandelaars wakker maken gevaarlijk is. Ze zullen wat groggy zijn, maar het is ok. Ze lopen meer kans om zichzelf pijn te doen als je ze laat rondwandelen.

3. Bananen groeien aan bomen. De plant waaraan bananen groeien, is geen boom, maar officieel een struik.

4. Je kan de Grote Muur van China vanuit de ruimte zien.  Geen enkele astronaut is erin geslaagd om het bouwwerk te spotten vanuit de ruimte. Dat is niet mogelijk met het blote oog.

5. Zwarte gaten. Het zijn helemaal geen gaten, maar eigenlijk objecten met een enorme dichtheid, die een zeer grote zwaartekracht hebben.

6. Olie bij je water zorgt dat je pasta niet kleeft. Dat is jammer genoeg niet het geval. Het enige dat de olie doet is zorgen dat het water niet schuimt en overkookt.

7. Jihad betekent 'heilige oorlog'. Taalkundig gezien is 'worsteling' of 'strijd' een correctere vertaling van het woord Jihad.

8. Honden zweten langs hun mond. Dat is fout! Ze regelen hun lichaamstemperatuur door te hijgen, maar ze zweten via hun voetkussentjes.

9. Geen seks voor de wedstrijd. Er is geen enkel bewijs dat seks voor een atletische inspanning het resultaat beïnvloedt. Integendeel, het verhoogde testosterongehalte kan alleen maar helpen.

10. Onze tong heeft aparte zones voor iedere smaak. Dit wordt nog steeds in zeer veel scholen verkondigd, maar werd jaren geleden al ontkracht. Alle smaken - zoals zoet, zuur en umami - komen van alle delen van de tong, al zijn sommige gevoeliger dan andere.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .