Translate

zondag 2 juni 2019

Wat deed Vincent van Gogh in Drenthe?

Als kunstbarbaar dacht ik tot voor kort aan Vincent van Gogh als een beroemd Nederlandse kunstschilder, afkomstig uit Brabant met vooral mooie schilderijen, gemaakt in Frankrijk.


Ophaalbrug in Nieuw-Amsterdam

Ik herinner me verder een fietsroute in Brabant, gewijd aan deze Nederlandse kunstschilder en een heerlijke patatzaak in Amersfoort, waar heel toepasselijk zijn schilderij De aardappeleters aan de wand prijkte.

Drenthe
Maar gisteren last ik in Trouw, dat Vincent ook in Drenthe heeft gewoond. Familieleden en een vriend adviseerden hem daarheen te gaan. Op 11 september 1883 kwam hij in Hoogeveen aan. Later vertrok hij naar Nieuw-Amsterdam. Hij vindt het gebied van een 'onbeschrijfelijke schoonheid' en wijdt er tal van landschapsschilderijen aan, gekenmerkt door donkere tonen en gemengde penseelstreken, zoals Landschap in Drenthe. Ook steken in die schilderijen soms de stevige gedaantes van werkende boeren af, zoals in Boer die onkruid verbrandt en Boer met stok en spade.

Drie maanden later
Echter, drie maanden later, 'op 5 december 1883 verliet hij Drenthe halsoverkop. Door geldzorgen, het slechte weer en de eenzaamheid hield hij het er niet meer uit'.

Onbekend 
En daarmee is zo'n beetje alles gezegd over zijn Drentse periode. Reden voor het Drents Museum, het Drents Landschap en het Drentse Archief om een onderzoek te gaan doen naar het onbekende leven van Van Gogh in Drenthe. De provincie subsidieert het onderzoek, dat een jaar gaat duren. We zijn zeer benieuwd naar het resultaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .