Translate

donderdag 26 september 2019

Wat is er in hemelsnaam mis met Assen?

AD-Columnist Thijs Zonneveld vindt het niet uit te leggen dat in Zandvoort een natuurgebied wordt omgebouwd voor een autorace, terwijl de keuze ook op Assen had kunnen vallen.


Nee hoor. Nog geen dubbeltje. Ze zochten het zelf maar uit, daar in Zandvoort. Allemaal leuk en aardig, die Grand Prix, maar Mark Rutte trok zijn portemonnee niet. De overheid ging níet meebetalen aan een Formule 1-race. Hij keek er heel stoer bij.

Hij kletste uit zijn nek.

Een paar miljoen hier, een paar miljoen daar. Extra treinverbindingen, nieuwe perrons. Natúúrlijk betaalt de overheid wel mee. De landelijke overheid betaalt, de provincie betaalt, de gemeente betaalt. En natuurlijk valt alles duurder uit dan verwacht. De vernieuwingen van het circuit, de bouw van tribunes, de oplossing van de logistieke nachtmerrie, het salaris van lobbyisten (!). En o ja, er is nog een probleempje met stikstof. Het blijkt misschien tóch niet zo makkelijk (je verwacht het niet) om een natuurgebied te verbouwen voor een autorace.

We zijn zwanger van een broem-broem-ba­by en nu pas beginnen we na te denken of we er eigenlijk wel aan toe zijn

Let’s face it: we zijn genaaid door Prins Poen en zijn vrinden. De race staat op de kalender, de contracten zijn getekend – over acht maanden rijden Max & co door de duinen. We zijn zwanger van een broem-broem-baby en nu pas beginnen we na te denken of we er eigenlijk wel aan toe zijn.

Sinds kort zitten we in een stikstofcrisis. (Dat zitten we eigenlijk al jaren, maar dat wisten we niet omdat we liever onze kop in het zand staken.) Overal in het land worden bouwprojecten stilgelegd, de veestapel moet kleiner en de maximumsnelheid moet omlaag – maar ondertussen zegt Bruno Bruins (die van Volksgezondheid) dat het kabinet er wel alles aan gaat doen om de GP van Zandvoort geen strobreed in de weg te leggen.

Hoe leg je dat uit?

Hoe leg je uit dat we met z’n allen ons gedrag moeten veranderen? Hoe leg je uit dat we minder moeten vliegen, minder hamburgers moeten eten, minder lang onder de douche moeten staan en minder hard mogen rijden? Hoe leg je uit dat onze koeien minder scheten mogen laten? Hoe leg je uit dat we de uitstoot van stikstof en CO2 omlaag moeten brengen? Hoe leg je uit dat we keuzes moeten maken? Hoe leg je dat al-le-maal uit als je daar zelf als overheid niet toe bereid bent? Hoe kun je al die regels en wetten opstellen als je ze zelf doodleuk negeert omdat ze even niet goed uitkomen?

Tuurlijk, ik snap dat we heel veel racefans in Nederland hebben. Dat we evenementen naar ons land willen halen. Maar als je een Formule 1-race in Nederland wilt houden, waarom dan niet op een circuit dat er veel geschikter voor is? Waar niet zoveel tribunes hoeven worden bijgebouwd? Waarvoor veel minder overheidsgeld nodig is? Wat een stuk milieuvriendelijker is, waarvoor je geen stikstofnormen overtreedt en waarbij je je geen logistieke nachtmerrie op de hals haalt?

Leg het me uit, want ik snap het niet. Wat is er in hemelsnaam mis met Assen?

Bron: De column van Thijs Zonneveld in het AD van 24 september j.l.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .