Translate

maandag 9 september 2019

September: spinnenmaand

Spinnen, ook grote en dikke zoals de kruisspin, zie je in de maand september overal. Vandaar, dat deze maand ook wel spinnenmaand genoemd wordt.



Toch klopt deze benaming eigenlijk niet, leert ons een verhaal in het AD. We citeren hierna uit dit artikel.

Hele jaar door
"Het hele jaar door zitten er erg veel spinnen. Ook in de winter. Als je weet hoe je moet zoeken zie je ze. En zeker ook in het voorjaar zijn er heel erg veel. Maar dat zijn gewoon allemaal kleine spinnetjes en soorten die op de grond leven in plaats van grote beesten die in een wielweb hangen", aldus bioloog en spinnenexpert Jinze Noordijk. De kruisspin is vroeg in het voorjaar geboren, heeft de hele zomer door gegeten en is nu groot. Vrouwtjesspinnen kunnen doorgroeien tot ze zo’n 17 millimeter groot zijn.

Angst
Moeten we bang zijn voor spinnen? "Wie rilt van zo’n dikke spin boven het toilet, hoeft niet bang te zijn: pas als het buiten echt koud begint te worden komen sommige spinnensoorten naar binnen. "Dan moet het nog wel wat kouder dan nu worden", weet Noordijk. "Bij de eerste koudeperiode of als het overdag niet meer opwarmt."
Wie echt bang is voor spinnen kan maar beter niet verder lezen. In elk huis leven namelijk het hele jaar door tientallen tot honderden spinnen. "Elke spin heeft een periode dat een mannetje op zoek gaat naar een vrouwtje en uit zijn schuilplek komt. Die lopen dan ’s nachts een beetje rond en dat is ook een moment dat je veel spinnen binnen kunt zien."

Stofzuiger
Stofzuiger al in de aanslag? Niet doen, roept de spinnenexpert. "Ik zou er lekker naar kijken, hoe boeiend het is. Dat is ook een van de redenen dat we een spinnentelling organiseren: veel mensen denken ‘brr, een spin’, maar in Nederland zijn geen enge of gevaarlijke spinnen. Je hoeft echt helemaal niet bang te zijn."
Een spin is namelijk heel nuttig. "Op zich doet een spin niks met jou of je spullen. Terwijl er in huis heel wat andere beesten zitten die dat wel doen. Een stofluis vreet aan je eten, tapijtkevers eten langzaam je tapijt of jas weg, een mug verheugt zich op je bloed. Een spin houdt dat soort dingen in toom door die beestjes op te eten. 'Ook zilvervisjes worden gegeten door spinnen. Ik heb liever een spin in huis, dan honderd zilvervisjes in mijn boekenkast. Kom dus maar binnen met die spinnen."

Meer informatie
* Het gehele artikel in het AD

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .