Translate

zondag 23 februari 2020

Het beste en slechtste treinstation van Nederland

Klimmen-Ransdaal is het beste treinstation van Nederland. Vrijwel alle treinreizigers (97 procent) geven het Limburgse stationnetje minstens een zeven. Lage Zwaluwe is met afstand de slechtste.


Arnhem Centraal en Rotterdam Centraal zijn de beste grote treinlocaties. Dat blijkt uit de nieuwe Stationsbelevingsmonitor van NS en ProRail.

Delft en Rotterdam
Het nieuwe station van Delft is de grootste stijger in de zogenoemde Stationsbelevingsmonitor. De treinen reden in Delft jarenlang over een spoorviaduct, dwars door het centrum, van en naar het station. Dat was slecht toegankelijk voor mindervaliden. Was vijf jaar geleden nog niet de helft (40 procent) van de reizigers te spreken over het station, in 2019 was 92 procent tevreden met het nieuwe, deels ondergrondse station. In Zuid-Holland wordt alleen Rotterdam Centraal, met 93 procent, net ietsje meer gewaardeerd.

Klimmen-Ransdaal en Lage Zwaluwe
Over het authentieke station Klimmen-Ransdaal, een rijksmonument uit 1913 (zie foto), zijn bijna alle reizigers (97 procent) enthousiast. Het kleine station aan de spoorlijn Heerlen-Maastricht is een ontwerp van architect George van Heukelom die ook onder meer het station van Hengelo bouwde. Dat Lage Zwaluwe met 27 procent het minst populaire treinstation is, komt mede door de afstand tussen het station en het dorp en omdat het pal naast de snelweg ligt.

Bekijk
* Stationsbelevingsmonitor

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .