Translate

donderdag 20 februari 2020

Hoe maak je brillenglazen schoon?

Elke brillendrager herkent het wel; vieze vlekken of strepen op de brillenglazen. U maakt de bril misschien schoon met water, gebruikt vochtige doekjes of doet het simpelweg met de punt van uw trui. Maar lang niet alles is effectief en niet goed voor de glazen. 




Wat kun je nou beter wel en niet doen? En hoe maak je de brillenglazen nou écht goed schoon? Kassa zet het op een rijtje.

1. AFWASMIDDEL OF ZEEP
Met water verwijder je de harde stofdeeltjes. Om de vetvlekken van je brillenglazen te krijgen, kun je een klein beetje neutrale zeep of afwasmiddel over de glazen smeren. Haal het er vervolgens af met een brillendoekje. Let op: een kunststof montuur kun je beter niet met zeep of afwasmiddel schoonmaken.
2. BAKING SODA EN WATER
Baking soda is geschikt voor heel veel dingen, zo liet onze huishouddeskundige Zamarra al eerder zien. Je kunt het gebruiken voor gerechten, maar óók voor het reinigen van je brillenglazen! Maak je bril eerst schoon met een brillendoekje. Meng vervolgens een eetlepel baking soda met een theelepel water, roer het goed door elkaar heen en smeer het vervolgens op de brillenglazen. Daarna kun je het gemakkelijk afspoelen en zijn jouw glazen vet- en streepvrij!
3. GEBRUIK EEN MICROVEZELDOEKJE, GÉÉN PAPIEREN DOEKJE
Met een microvezeldoekje kun je gemakkelijk je bril schoonmaken. Stofdeeltjes blijven goed plakken aan zo’n doekje, maar gebruik wel een schone! Het is absoluut af te raden om een papieren zakdoekje of keukenpapier te gebruiken. Daarmee kun je namelijk je brillenglazen ernstig mee beschadigen, omdat er grove houtvezels in de papieren doekjes zitten.
4. GEBRUIK GÉÉN VOCHTIGE BRILLENDOEKJES
Dit is een vrij onbekende én belangrijke tip: vochtige brillendoekjes lijken erg handig, maar kunnen net zoals papieren doekjes de brillenglazen beschadigen. Want in vochtige brillendoekjes zitten óók houtvezels.
5. BABYSHAMPOO
Heb je een baby? Dan heb je ongetwijfeld babyshampoo in huis. Het klinkt wellicht vreemd, maar een beetje babyshampoo helpt! Doe een beetje babyshampoo op een microvezeldoekje en wrijf het zachtjes over de brillenglazen. Babyshampoo is vrij van chemicaliën en helpt het glas te beschermen. Krassen en vetvlekken zijn verleden tijd!
6. LET OP TEMPERATUURWISSELINGEN
Als je bril te maken krijgt met plotselinge temperatuurwisselingen, dan kan dit schadelijk zijn voor de coating van je brillenglazen. Onder een hete kraan afwassen is dus niet aan te raden. De sauna in gaan met je bril is dus ook geen aanrader. Dat raadde de opticien van forumgebruiker ‘Wedengeborene’ namelijk al af.

Zo, nu weet u hoe u vet, vlek- en krasvrij door het leven moet gaan!

Bron: Artikel van Kassa

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .