Translate

vrijdag 29 januari 2021

Raddraaiers nu zelfs in de Koppelpoort in Amersfoort

Raddraaiers zetten in een aantal plaatsen in Nederland sinds de invoering van de Avondklok de boel op stelten en organiseren rellen. 

Naar nu blijkt, houden ze zich zelfs op in de historische stadspoort De Koppelpoort in Amersfoort. Zo bericht de informatieve website Historiek-net. We citeren uit een artikel over de herkomst van deze raddraaiers.

Misdadigers
De Koppelpoort moest in het verleden elke dag geopend en gesloten worden. Voor deze zware en gevaarlijke klus zouden zogenaamde ‘raddraaiers’ zijn ingeschakeld. Het ging dan doorgaans om veroordeelde misdadigers. Per keer moesten twaalf mannen de poort openen door gelijktijdig in een rad (tredmolen) te lopen. Hiermee zetten ze het schot voor de poort in beweging, maar dat was dus niet zonder gevaar. Het was bijvoorbeeld belangrijk dat men precies tegelijk begon en even snel liep. Wie het ritme niet volgde, liep het risico te vallen om vervolgens enkele botten te breken.

Raddraaier - Tredmolen met hijsas aan de binnenkant van de Koppelpoort (CC BY-SA 3.0 - Michel32Nl - wiki)Raddraaier - Tredmolen met hijsas aan de binnenkant van de Koppelpoort (CC BY-SA 3.0 - Michel32Nl - wiki)

Diploma voor raddraaier
De historische Koppelpoort is vandaag de dag opengesteld voor het publiek. Gasten mogen tijdens een bezoek zelf in de Amersfoorse tredmolen het schot in beweging proberen te brengen. Wie daarin slaagt krijgt na afloop een ‘raddraaier’-diploma.

Bron: Historiek.net

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .