Translate

zaterdag 9 januari 2021

You'll Never Walk Alone: van musical tot voetballied

Leadzanger van de band Gerry and the Pacemakers Gerry Marsden is enige dagen geleden na een kort ziekbed op 78-jarige leeftijd overleden. 'You'll Never Walk Alone' is hun grootste evergreen. Wat is de oorsprong van deze klassieker?


You'll Never Walk Alone is een lied geschreven door Richard Rodgers en Oscar Hammerstein II voor de musical Carousel (1945). Het nummer is meermaals opgenomen door verschillende artiesten. waarvan de versie van Gerry and the Pacemakers waarschijnlijk de bekendste is.

Liverpool
In Europa is het nummer het bekendst in de versie van deze Liverpoolse band, die het nummer in 1963 opgenomen hebben. In hun versie is de compositie naar een zes-achtste maatsoort omgezet. De single bleef vier weken lang op nummer 1 in de Britse hitlijst. Het werd direct een volkslied voor de fans van de voetbalclub Liverpool en het nummer wordt bij elke wedstrijd massaal gezongen. Tegenwoordig zijn de woorden "You'll Never Walk Alone" zelfs opgenomen in het clublogo.

Feyenoord
In 1976 bracht de Nederlandse zanger Lee Towers een cover van het nummer uit onder de naam You Never Walk Alone. Deze versie, die net als die van Gerry & the Pacemakers in zes-achtste maatsoort is, groeide later uit tot een favoriet nummer onder de aanhangers van voetbalclub Feyenoord. Towers zelf is ook supporter van de Rotterdamse club. Het klinkt als Feyenoord een belangrijke prijs wint, over de Coolsingel tijdens de huldiging.

Corona
Op 20 maart 2020 werd de versie van Gerry and the Pacemakers door meer dan 180 radiozenders in meer dan 30 landen in Europa tegelijk uitgezonden. De actie was een initiatief van NPO 3FM radio-dj Sander Hoogendoorn en was bedoeld om mensen te verenigen tijdens de coronapandemie.

Songtekst

When you walk through a storm
Hold your head up high
And don't be afraid of the dark

At the end of a storm
There's a golden sky
And the sweet silver song of a lark

Walk on through the wind
Walk on through the rain
Though your dreams be tossed and blown

Walk on, walk on
With hope in your heart
And you'll never walk alone

You'll never walk alone

Walk on, walk on
With hope in your heart
And you'll never walk alone
You'll never walk alone

Beluister
* Gerry & The Pacemakers - You'll Never Walk Alone [Official Video]
* Lee Towers - You'll never walk alone
* André Rieu - You'll Never Walk Alone

Alles over het lied in:
* Wikipedia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .