Translate

maandag 16 augustus 2021

,,Ik ben bij Mark Rutte geweest en bij de koning, maar dit vind ik het leukste.’’

Abdi Nageeye geniet nog steeds na van zijn zilveren medaille met een gouden randje. De beelden waarop hij aan het eind van de olympische marathon zijn trainingsmaatje Bashir Abdi naar een bronzen plak schreeuwde gingen de hele wereld over. Afgelopen zaterdag is Abdi Nageeye feestelijk ontvangen op het terrein van voetbalvereniging VSCO’61 in Oosterwolde. Het is de plek waar Abdi in 2007 zijn sportcarrière begon. 


Abdi Nageeye werd op het voetbalterrein ontvangen door oud-teamgenoten, familie en andere betrokkenen. Tijdens de avond werd de topsporter door verschillende mensen toegesproken over zijn geweldige prestatie. En er werden uiteraard herinneringen opgehaald aan zijn sportcarrière bij VSCO’61. Ook was er aandacht voor de Abdi Nageeye Foundation die de topsporter heeft opgericht.

Onderdak
Nageeye werd op de Veluwe gegrepen door het hardloopvirus. In Oldebroek om precies te zijn, waar hij in 2006 werd opgevangen door Jos en Jantine Boeve. Het echtpaar was kort daarvoor benaderd door zendeling Dirk-Jan van der Steen van de Gereformeerde Zendingsbond GZB met de vraag of het een Somalische jongen onderdak wilde geven. Een tiener die al in het bezit was van een Nederlands paspoort - hij kwam eerder als kind terecht in Den Helder -, maar door omstandigheden via Syrië weer in Somalië terecht was gekomen. Jos en Jantine twijfelden geen moment. Abdi woonde van 2006 tot 2010 bij deze pleegouders in Oldebroek. Een plek waar hij graag komt als hij geen wedstrijden of een trainingsstage in Ethiopië heeft.

Hardlooptalent
In de zomer van 2007 ontdekte Nageeye zijn hardlooptalent. Zijn pleegouders drukten hem op het hart aan zijn conditie te werken. Hij voetbalde bij VSCO en had een trainingsschema meegekregen dat vooral bestond uit hardlopen. Jantine stippelde een rondje van 5 kilometer voor hem uit. ,,Maar Abdi was veel te snel terug’', zei ze in 2019 tegen de Stentor. ,,De volgende dag ben ik met hem meegefietst. Ik kon hem niet eens bijhouden, zo snel liep hij. Boven de 20 kilometer per uur.’’

Jeugdteam
Bij de voetbalclub VSCO'61 in het naastgelegen Oosterwolde was hij uitblinker in het jeugdteam. Hier heeft hij gevoetbald totdat hij de overstap maakte naar de hardloopsport. Hoewel hij er helemaal niet van houdt, heeft Abdi Nageeye als zilverenmedaillewinnaar een week van  plichtplegingen achter de rug. Maar voor zijn oude team-  en dorpsgenoten maakt de atleet graag tijd vrij. "Dit hier is mijn thuis, ik vind het heel fijn om hier te zijn. Hier leerde ik wat sport betekent maar ook wat vriendschap betekent. Maar ook dat werk belangrijk is", deelt hij met het publiek na mooie woorden van burgemeester Tanja Haseloop. ,,Ik ben bij Mark Rutte geweest en bij de koning maar dit vind ik het leukste''. 

Foundation
Abdi is ook vooral blij met de aandacht voor zijn stichting waarmee hij kinderen in zijn geboorte Somalië de kans wil geven beter te kunnen sporten en spelen. Vandaag vertrekt de atleet naar Kenia, waar hij tegenwoordig woont en traint. Dan kan hij eindelijk zijn vrouw en zijn drie jonge kinderen zijn glanzende zilveren medaille laten zien. Voor meer informatie over de Abdi Nageeye Foundation: http://www.abdinageeyefoundation.org  

Bekijk
* Reportage van de LOCO

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .