Translate

zaterdag 14 augustus 2021

Waarom zit mijn tankdop rechts (of links)?

Bij mijn auto zit de tankdop rechts. Maar bij andere auto's zie ik hem links zitten. Dus moet je bij de ene auto  aan de linkerkant tanken, bij de andere auto juist rechts.

Maar waarom bestaat dit verschil? Het antwoord moeten we zoeken in de afkomst van het automerk, aldus een artikel in het AD. We citeren.

Merkgebonden
Of de tankdop zich links of rechts bevindt, heeft te maken met aan welke kant van de weg er in het land van oorsprong wordt gereden. Zo zal een Europees automerk de tankdop meestal aan de rechterkant plaatsen, terwijl een Aziatisch merk het omgekeerde doet.

Dat is vooral voor de veiligheid. Als het stuur links zit, bevindt de dop zich rechts. Je wilt immers niet staan te tanken aan de kant waar het verkeer voorbijraast. Bovendien kan je op die manier de deur aan de bestuurderskant niet tegen de pomp openzwaaien. 

Niet regel meer
De ‘logica’ verdwijnt wel steeds meer. Zo maken heel wat merken deel uit van een grote internationale groep, waardoor de links-/rechtsregel overhoop wordt gegooid. Denk maar aan het Franse Renault en het Japanse Mitsubishi die intensief samenwerken. 

Ook kan het zijn dat bedrijven uit een land waar rechts wordt gereden de tankdop toch links plaatsen, omdat het merk vooral auto's verkoopt in linksrijdende gebieden. Tot slot zijn er zelfs verschillen binnen de merken zelf. De Peugeot 208 heeft de dop bijvoorbeeld links, terwijl de grotere 308 de dop rechts heeft.

Handig pijltje
Wanneer je tijdens het rijden niet meer weet aan welke kant de tankdop zich bevindt als je wilt tanken, kijk dan even naar je benzinemeter. Daar is in bijna alle gevallen een pijltje of een driehoekje te vinden, dat aangeeft aan welke kant de tankdop zit (zie foto boven).

Bekijk
* Hilarisch filmpje over tanken aan de verkeerde kant

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .