Translate

zondag 14 november 2021

Lekkerste oliebollen van het land komen van Bakkerij Jonker uit Oldebroek

Het is Bakkerij Jonker uit Oldebroek dit jaar opnieuw gelukt. Net als twee jaar geleden, toen de vorige BakkersVakWedstrijden plaatsvonden, zijn de oliebollen van het familiebedrijf gekozen tot lekkerste van het land.

De titel levert Hendri Jonker opnieuw een beker op, maar dat was niet de hoofdreden om mee te doen. De waardering van de vakbroeders daarentegen en loon naar hard werken; dáár zijn ze in Oldebroek blij mee. “Onze oliebollen kregen tachtig punten en dat is heel erg hoog. Geen van de andere inzenders had dat.”

Natuurlijk product
Vorm, structuur, aroma en smaak van de oliebol; het zijn zomaar enkele van de (tien) onderdelen waar punten voor worden gegeven. “In theorie kun je honderd punten halen, maar dat is eigenlijk onmogelijk. De perfecte oliebol bestaat namelijk niet. Dat komt ook omdat je met een natuurlijk product te maken hebt”, legt Jonker uit.

Geheim
We vragen naar het ‘geheim van de smid’. “Verstand hebben van oliebollen, een goed afgewogen recept, heel veel bakken en niet snel tevreden zijn. Het proces duurt jaren en het kan altijd beter. We blijven dan ook constant werken om de oliebollen nog beter te maken.” Hendri Jonker noemt het woord puzzelen. “Dat is eigenlijk ieder jaar het geval. De ene keer is bijvoorbeeld het model van de oliebol goed en moeten we meer letten op de vulling. Een volgende keer is het juist andersom.” 

Druk
Er komen drukke tijden aan voor de (oliebollen)bakkers. “De richtlijn is dat we aan het eind van het jaar in drie dagen tijd zo’n 100.000 oliebollen bakken. Het is dan echt alle hens aan dek. We moeten natuurlijk ook het een en ander voorbereiden en de spullen die we gebruiken schoonmaken. Gelukkig smeert onze apparatuur niet veel, maar alles bij elkaar is het best een uitdagende klus.”

Bron: Veluwe Koerier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .