Translate

zondag 10 juli 2022

Nieuwe app: Vals of echt biljet?

Eurobiljetten zijn goed beschermd tegen namaak. Toch is er een heel klein risico dat u vals geld aantreft. Controleer altijd of een biljet echt of vals is.


Bij De Nederlandse Bank (DNB) kunt u een verdacht biljet laten onderzoeken. Er is sinds kort ook een speciale (gratis!) App voor de controle.

Heel weinig valse biljetten
Eurobiljetten zijn goed beschermd tegen namaak. Dankzij de echtheidskenmerken zoals het watermerk en hologram. Het risico dat u een vals biljet tegenkomt is dan ook erg klein. In 2021 zijn 26.100 valse eurobankbiljetten aangetroffen in Nederland. Bij de controles van DNB en de banken blijken maar twee van de 100.000 biljetten vals te zijn.

Vals biljet van 50 euro
In Nederland is het 50-eurobiljet het meest vervalste biljet. Sinds 2015 is sprake van een afname in het aantal aangetroffen valse biljetten van 50 euro. Deze dalende trend heeft zich de afgelopen twee jaar voortgezet. Dit is in lijn met het afgenomen gebruik van contant geld aan de kassa door de coronapandemie.

Check je biljet-app
DNB heeft sinds kort ook een app ontwikkeld waarmee het nog makkelijker is om je eurobiljetten te controleren op echtheid. Als je het bankbiljet plat op tafel legt en je mobiel erboven houdt, dan controleert de ‘Check je biljet’-app het biljet automatisch. Herkent de app het biljet niet, dan kan het een vals biljet zijn.  Let op: Het kan ook zijn dat het biljet te gekreukeld of versleten is om te controleren. Controleer daarom zelf ook altijd het biljet met de ‘kijk, voel, kantel-methode’.

Gratis
De ‘Check je biljet’-app is beschikbaar op IOS en Android en is gratis te downloaden in de App Store of Google Play Store.

Lees alles over vals geld en hoe je het kunt ontdekken:
* Valse eurobiljetten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .