Translate

zondag 30 oktober 2022

Stellen mannen zich aan tijdens een griepje, of zijn ze echt zieker?

De winter kruipt langzaam dichterbij en dat betekent dat we aan het begin staan van een tijd waarin iedereen verkouden wordt of last krijgt van een griepje. Dat houdt ook in dat griep en virussen weer de kop opsteken. Maar worden mannen echt zieker dan vrouwen? Het weekblad Margriet weet het. We citeren. 

Mannen lijken veel hulpbehoevender dan vrouwen als ze ziek zijn. De griep die bij mannen voorkomt gaat bijna altijd gepaard met een hoop gezucht en geklaag. Zijn mannen inderdaad kleinzeriger en stellen ze zich gewoon aan of is er iets anders aan de hand waardoor ze meer last hebben van hun griep of verkoudheid dan vrouwen?

Onderzoek
Uit een onderzoek van Holloway University of London blijkt dat dat laatste het geval is. Sommige ziektes zijn door de jaren heen namelijk zo geëvolueerd, dat ze echt schadelijker zijn voor mannen. Verschillende ziektes en virussen zoals tuberculose en het papillomavirus hebben daadwerkelijk meer effect op mannen dan op vrouwen, blijkt uit het onderzoek. Mannen hebben, in vergelijking met vrouwen, anderhalf keer meer kans om te overlijden aan tuberculose. Als ze geïnfecteerd zijn met het papillomavirus kunnen ze vijf keer sneller kanker krijgen en ze hebben twee keer zo veel kans op het oplopen van de ziekte van Hodgkin.

Vrouwelijke bevolking in stand houden
“Virussen evolueren op een manier die minder schadelijk is voor vrouwen in een poging om overgegeven te worden aan kinderen via de zwangerschap, geboorte of borstvoeding,” zegt onderzoeksleider Francisco Úbeda. Het virus wil juist voorkomen dat vrouwen er net zo ziek van worden als mannen om de vrouwelijke bevolking en hun voortplanting in stand te houden. De ‘mannengriep’ houdt dus niet in dat mannen zich aanstellen en het ligt ook niet aan de biologie of het mannelijke immuunsysteem. Volgens professor Biologische Wetenschap, Vincent Jansen, was het altijd al duidelijk dat mannen en vrouwen anders reageren op ziektes. “Maar dit bewijst dat virussen inmiddels zo zijn ontwikkeld dat ze de verschillende geslachten anders beïnvloeden.”

Bron: Margriet

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .