Translate

vrijdag 14 oktober 2022

Waar komen de namen van deze Europese landen vandaan?

Hebt u zich wel eens afgevraagd waar de namen van bepaalde landen vandaan komen? Bij landen als de Verenigde Staten is het natuurlijk vrij duidelijk. En we weten ook waarom Nederland heet zoals het heet, 'neder-' betekent laag.

Maar Engeland, Duitsland en Frankrijk? Lees snel verder en ontdek waarom ze zo heten.

Portugal

De naam van het Zuid-Europese land wordt gezien als een verbastering van 'Portus Cale', haven van Cale. Cale was een historische nederzetting op de plek waar nu Porto ligt, de tweede stad van het land.

Zweden

Zweden betekent letterlijk 'land van de Svearen'. De Svearen vormden een invloedrijke Germaanse stam met een leefgebied binnen het huidige Zweden.

Frankrijk

Frankrijk is vernoemd naar de Germaanse volksstam de Franken, waarvan de naam zijn oorsprong weer vindt in het Oudhoogduitse 'franka', wat zoveel betekende als 'krachtig' of 'moedig'.

Duitsland

'Deustchland' komt van het Oudhoogduitse woord 'diutisc', wat 'populair' of 'van de mensen' betekent. Duitsland is dus letterlijk 'het land van de mensen'.

Engeland

Engeland betekent letterlijk 'landen van de Angelen', een Germaans nomadisch volk dat delen van Groot-Brittannië koloniseerde in de Middeleeuwen.

Italië

De oorsprong van de naam Italië wordt nog altijd betwist. Wel is zeker dat het al in de eerste eeuw v Chr. werd gebruikt om een groot deel van het huidige Italië te beschrijven. Een van de meest gangbare theorieën is dat het afstamt van het Griekse woord italos (Latijn: vitulus) wat kalf betekent, land van het vee/van de kalveren dus.

Griekenland

Griekenland betekent letterlijk, land van de Ionen. 

Bron: MSN Entertainment

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .