Translate

zaterdag 22 oktober 2022

Links was vroeger verboden

Bent u linkshandig en ging u vóór de jaren ’60 naar school? Dan hebt u ongetwijfeld wel eens straf gekregen omdat u met de linkerhand schreef. Linkshandig zijn was vroeger namelijk verboden.

En dat ging best ver: hier in Nederland mocht je simpelweg op school niet met je linkerhand schrijven, maar in Japan mocht een man zelfs van zijn vrouw scheiden als zij linkshandig bleek te zijn. Vanwaar die afkeer van linkshandigen? Schoolbank geeft antwoord. We citeren

Waarom was linkshandigheid verboden?
Er waren vroeger talloze regels die maar moeilijk onderbouwd konden worden. Het verbieden van linkshandig zijn was er daar een van. De redenering achter deze regel was namelijk dat we nu eenmaal van links naar rechts schrijven, en dat schrijven dus met de rechterhand moet. Anders loop je het risico om je net geschreven woorden weer uit te vegen met de palm van je hand. Nu is dat nauwelijks nog een probleem, maar vroeger schreven we natuurlijk nog met de gevreesde kroontjespen waarvan de inkt altijd even tijd nodig had om te drogen.

Ook geloofde men vroeger dat de spier van je linkerhand te veel zou verkrampen als je met die hand zou schrijven. Onzin, want beide handen hebben natuurlijk precies dezelfde spieren. Schrijven met je niet-dominante hand kan daarom juist voor kramp zorgen, want die spieren zijn minder vaak gebruikt en dus minder sterk.

‘Rechts is goed’
Een andere beredenering is dat er minder linkshandigen dan rechtshandigen zijn (zo’n tien procent van de bevolking is linkshandig), en alles dat ‘anders’ of afwijkend was werd vroeger niet getolereerd. Omdat de meerderheid rechtshandig is, wordt rechtshandigheid in onze cultuur ook met juistheid geassocieerd. Denk maar eens aan de uitdrukking ‘iemands rechterhand zijn’: dat is een positieve positie. Ook schudden we altijd handen met rechts wanneer we iemand begroeten. In het Engels betekent het woord rechts (right) letterlijk ‘goed’ of ‘juist’.

Straffen voor linkshandigen
Als je een linkshandig kind was en voor de jaren ’60 naar school ging, dan is de kans groot dat jij daar op je linkshandigheid voor werd aangekeken. Zo vertelde mijn oma dat ze tijdens het schrijven op haar linkerhand moest zitten, om zo niet in de verleiding te komen om er toch mee te schrijven. Maar als je een strengere school had, dan waren klappen met een liniaal ook niet ongewoon. Door het gedwongen schrijven met de rechterhand, zijn veel linkshandigen uit die tijd nu tweehandig: ze kunnen met links en rechts schrijven. En dat is ook best ‘handig’, om maar even in dezelfde taal te blijven.

Voordelen van linkshandig zijn
Gelukkig is linkshandig zijn tegenwoordig geen slecht nieuws meer. Sterker nog, het kan ook wel eens goed nieuws zijn. Zo is er in de wetenschap ontdekt dat de rechterhand wordt aangestuurd met de linkerhersenhelft, en de linkerhand met de rechterhersenhelft. En laat de rechterhersenhelft nu net de helft zijn waar zich ook je creativiteit bevindt. Die helft is bij linkshandigen actiever en dus hebben linkshandigen een grotere kans om creatief ingesteld te zijn. Dat betekent ook dat ze beter problemen op kunnen lossen, omdat ze net iets anders denken dan alle rechtshandigen.

Bron: Schoolbank

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .