Translate

vrijdag 17 maart 2023

Roesje duurzamer dan narcose

Tot nu toe heb ik bij al mijn operaties - inmiddels een mooi aantal - een narcose gehad. Zoals ik steeds graag wilde. Want het bewust meemaken van het werken in/aan mijn lichaam is niet aan mij besteed.


Maar bij mijn komende behandeling in mei krijg ik een roesje. Dat heeft mijn specialist al aangekondigd. Zo lever ik ook een bijdrage aan duurzaamheid, blijkt uit een artikel in Margriet. We citeren. 

Narcosegassen
Bij een operatie komt soms ook een narcose kijken. Hiervoor gebruiken ziekenhuizen zogenoemde narcosegassen. Steeds vaker stappen ziekenhuizen over op een roesje. Een duurzamer alternatief dat minder broeikasgassen uitstoot. Wat is het verschil tussen deze twee manieren van verdoving?

Sterk broeikaseffect
Het St. Antonius Ziekenhuis meldde vorige maand dat het narcosegassen in de ban doet. Het ziekenhuis zag dat die gassen negatieve impact hebben op het klimaat door het sterke broeikaseffect dat ze hebben. Tijdens een operatie van ongeveer twee uur, was de broeikasgasuitstoot vergelijkbaar met een autorit van Nieuwegein naar Parijs.

Een roesje in plaats van narcose
In plaats van de narcose wordt een ander middel gebruikt om de patiënt te verdoven: een roesje. Net als narcose is dit een vorm van sedatie die ervoor zorgt dat je de pijn van de operatie niet voelt. Het Radboud UMC legt uit dat bij een roesje sedatiemedicijnen via een infuus toegediend worden. Het verschil tussen een roesje en narcose is dat je in het laatste geval in een diepe slaap wordt gebracht. Artsen kiezen voor sedatie, zoals een roesje ook wel genoemd wordt, bij ingrepen die niet heel pijnlijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan maag- en darmonderzoeken of een hartkatheterisatie. De medicijnen die je krijgt als je onder narcose gaat of als je een roesje krijgt, zijn hetzelfde. Bij sedatie krijg je alleen veel minder van het middel, waardoor je niet in een diepe slaap terechtkomt.

Bron: Margriet

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .