Translate

vrijdag 4 augustus 2023

Remsporen in de pot en vier andere zomerse WC-problemen

Hoe krijg je je toilet brandschoon? En hoe vermijd je remsporen? Schoonmaakexpert Marja Middeldorp beantwoordt in Het Laatste Nieuws vijf essentiële WC-problemen. We citeren. 

“In de zomer krijg ik vaker vragen over het schoonmaken van het toilet dan in de winter”, zegt Marja. “Waarom? Ik vermoed dat we ons in de zomer meer bewust zijn van onze hygiëne. We leven meer buiten, wassen vaker onze handen en barbecueën. Je wilt toch niet met je vette tengels de wc-bril omhoog doen? Bovendien heb je in de zomer vaker mensen op bezoek. En die bezoekers wil je natuurlijk wel een schoon toilet voorschotelen.”

1. Hoe maak je je toilet brandschoon?
“Een hele praktische en goedkope tip is om een colaatje-soda te maken. Je hebt altijd wel een restje cola over. Dat doe je in je wc met een paar scheppen soda. Gewoon de goedkope, grote korrels. Het gaat lekker bruisen en lost de erge kalkaanslag op. Bang hoef je niet te zijn”, lacht Marja. “Het ontploft niet. Ik heb het zelf uitgetest.”

2. Is het onhygiënisch als je veel spullen in je toilet hebt staan?
“Die spullen zijn heel leuk om naar te kijken als je even zit, maar ze zijn vaak ontzettend stoffig. Mensen maken de pot wel schoon, maar vergeten de rest. Het is toch niet prettig om je bezoek hoestend en proestend terug te krijgen aan de barbecue. Dus ruim je toilet op. Die gedroogde bloemen van een vakantie in Frankrijk negen jaar geleden kunnen echt wel weg. Als je daaraan ruikt, krijg je haast stoflongen. Haal deze zomer maar gewoon een nieuw bosje tijdens je vakantie.”

3. Hoe voorkom je remsporen?
“Een kennis van mij heeft daar een heel goede oplossing voor. Iedere dag maakt ze het toilet 's ochtends schoon. Heeft iemand strepen achtergelaten, dan maakt ze daar een foto van en stuurt die rond met de vraag: wie zijn kaka is dit?” (lacht).
“Ikzelf heb een beter idee. Maak gewoon een bedje van twee blaadjes wc-papier en legt dat op het water van de plee. Je uitwerpselen vallen daarop en zo heb je geen last van strepen. Uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen vooral thuis naar de grote wc gaan, omdat ze zich daar veilig voelen. Nou, met deze tip voelt het ook prettig als je ergens op bezoek bent.’’

4. Moet de wc-bril omhoog of omlaag?
“De klep van de wc-bril is er niet voor niks. Die is ontzettend nuttig. Als ik naar de wc ben geweest, doe ik eerst het deksel naar beneden en trek dan pas door. Anders kan het water met bacteriën over de rand spatten. Dat wil je toch niet? Verder zorg je er best ook voor dat je altijd een pakje met ecologische vochtige doekjes hebt staan. Daarmee doe je de bril naar beneden en veeg je vervolgens je handen af.” (maar let op: spoel vochtige doekjes nooit door in je toilet!)

5. Hoe hang je de wc-rol op?
Dit is een klassieke discussie. Hang je de blaadjes tegen de muur of van de muur af? “Natuurlijk van de muur af”, zegt Marja. “Fabrikanten printen daar vrolijke hondjes of katjes op, zodat wij de rol goed ophangen. Niet tegen de muur dus. Doe je dat wel, dan zie je de print niet, en kan de rol ook gemakkelijker afrollen met als gevolg dat de blaadjes op de grond vallen. Dat wil je natuurlijk niet.”

Lees het volledige artikel:
* Remsporen in de wc-pot? Met dit goedkope trucje krijg je het toilet helemaal schoon

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .