Translate

zondag 13 augustus 2023

Vandaag is het Linkshandigendag

Ieder jaar op 13 augustus is het internationale linkshandigendag. In 1976 is deze dag voor linkshandigen in het leven geroepen om aandacht te vragen voor de kleine en grote ongemakken waarmee linkshandigen te maken krijgen in onze rechtshandige wereld.


De linkshandigendag bestaat dus al even, maar wint de laatste jaren ook aan bekendheid in Nederland en België.

Belangenvereniging
In 1975 richtte de Amerikaan Dean R. Campbell in de V.S. de eerste belangenvereniging van linkshandigen op. Een van de eerste zaken die de vereniging ter hand nam, was een bepaalde dag uitroepen tot “Linkshandigen Dag”. Dat realiseerden ze het jaar daarop (1976) en kozen daarvoor opzettelijk 13 augustus, omdat die dag in dat jaar op een vrijdag viel. In 2021 viel Linkshandigendag ook op vrijdag de 13e. Nu dus vandaag op zondag.

Nadelen
Linkshandigheid lijkt vooral nadelen te hebben. Belangenverenigingen benadrukken inderdaad dat heel veel gebruiksvoorwerpen, muziekinstrumenten en dergelijke voor linkshandigen minder geschikt zijn. Denk maar eens aan knippen met een schaar, het openen van een blik of het slijpen van een punt aan een potlood. De schaar, de blikopener en de puntenslijper zijn door/voor rechtshandigen ontworpen. Hierdoor wordt een linkshandige dagelijks geconfronteerd met zijn linkshandigheid. Dat klinkt dramatischer dan het is. De meeste linkshandigen redden zich prima. Maar… voor een groot aantal lefties is het een zege als ze eindelijk een fatsoenlijke linkse schaar gebruiken of zonder vlekken schrijven met een pen.

Gespecialiseerde winkels
Tegenwoordig zijn er gespecialiseerde winkels waar producten voor linkshandigen verkrijgbaar zijn. Zoals collegeblokken met de spiraal rechts, een linkse schaar waar de bladen perfect staan zodat papier of stof niet meer dubbelklapt, of gewoon een (links)handige dunschiller.

Link
Meer weten over linkshandigheid en gespecialiseerde winkels:
* Linkshandigendagen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .