Translate

dinsdag 18 juni 2024

Amersfoort, de keistad van Nederland

Op 7 juni 1661 trekken zo’n vierhonderd inwoners van Amersfoort, als gevolg van een weddenschap van jonkheer Everard Meyster, een enorme kei op een slee naar de Varkensmarkt. Sindsdien draagt de stad de bijnaam ‘Keistad’ en worden de inwoners van de stad ‘keitrekkers’ genoemd. Historiek.net legt uit hoe dat allermaal gegaan is. We citeren. 

Weddenschap
Al in de zestiende eeuw wordt melding gemaakt van een grote kei langs de weg van Amersfoort naar Utrecht. Jonkheer en dichter Everard Meyster gaat in 1661 met een aantal van zijn vrienden een weddenschap aan. Hij beweert dat hij de Amersfoorters zover kan krijgen de enorme kei naar de stad te slepen. Vermoed wordt dat de bewuste steen bij Soesterberg lag, ongeveer zes kilometer van het centrum van Amersfoort. Een hele afstand dus om met zo’n zware steen af te leggen…

Gek, dom en bespot
De jonkheer slaagt er inderdaad in een grote groep Amersfoorters zo gek te krijgen de steen helemaal naar de stad te laten slepen. Geheel ongevaarlijk is dit niet. Eén man verliest tijdens de sleeptocht zelfs twee benen als hij onder de kei belandt. De Amersfoorters zetten ondanks dit soort tegenslag door en weten de steen uiteindelijk, met heel veel moeite, naar de stad te slepen.
Nadien worden de stedelingen door mensen uit omliggende dorpen nog lange tijd bespot. Veel mensen vinden het maar raar dat de Amersfoorters zoveel moeite hebben gedaan om een doodgewone kei te verplaatsen. Ze hebben zich voor een karretje laten spannen… Dommeriken!

Opgraving
Vanwege al die spot laat het stadsbestuur de steen na enige tijd begraven onder de Varkensmarkt. Men wil niet meer herinnerd worden aan de keitrekkers en hun steen. Halverwege de negentiende eeuw vinden rioolwerkers de kei, maar pas in 1903 wordt hij, op initiatief van de Oudheidkundige Vereniging Flehite, helemaal uitgegraven.

Trots
Tegenwoordig staat de kei aan de rand van het centrum van Amersfoort, op een sokkel. En ondanks alle spot zijn de Amersfoorters vandaag de dag gewoon trots op ‘hun kei’. En ‘Keitrekkers’ is een soort geuzennaam geworden.
De Amersfoortse Kei weegt ruim zevenduizend kilo, heeft een hoogte van twee meter en een omtrek van ruim vijf meter.

Ook interessant:
* Hoogland heeft zijn eigen kei! Leuk toch?

zondag 16 juni 2024

donderdag 13 juni 2024

Hoe druk is het op Schiphol?

Gaat u (bijna) met vakantie en bent u bang voor lange rijen op het vliegveld? Check vooraf gemakkelijk hoe druk het wordt via de website van Schiphol. Een artikel op Seniorweb helpt u op weg. 

Verwachte drukte
Het is fijn om goed voorbereid op pad te gaan en te weten hoeveel drukte u kunt verwachten op uw reisdag. Zeker op het drukke Schiphol.

  • Ga naar schiphol.nl/mijn-reisdag 
  • Er staat standaard een blokje met hoe druk het vandaag is op Schiphol. U kunt tot drie weken vooruit de drukte checken voor vertrek en aankomst.
  • Kies uw reisdag onder het kopje 'Vandaag'.
  • Vul in de balk met 'Bijv. KL 1001 of Londen' uw vluchtnummer of bestemming in en klik op het loepje.
  • Een lijst met vluchten verschijnt. Kies de juiste uit en klik op Details.

Een schema verschijnt met informatie over: vanaf hoe laat u welkom bent, hoe druk het zal zijn, hoe laat de incheckbalie opengaat, de tijd bij de security en de verwachte boarding.

Als u ook updates wilt ontvangen over de vlucht zelf, download dan de app Schiphol Amsterdam Airport voor Android en iOS.

dinsdag 11 juni 2024

Oude Nederlandse weerspreuk..


===================


===================


Sinds Wilders op 16 mei uitsprak "De zon gaat weer schijnen in Nederland" is het nog geen enkele dag mooi weer geweest.

Tweet van Roland Pierik

maandag 10 juni 2024

Bent U een chauvinist?

Als een persoon overdreven vaderlandslievend of patriottistisch is, wordt wel eens gezegd dat men te maken heeft met een chauvinist. Chauvinisme wordt door woordenboek Van Dale dan ook omschreven als ‘blinde liefde voor het eigen land’. Het begrip doet Frans aan en Fransen staan in zijn algemeenheid ook bekend als een vrij chauvinistisch volk. Niet zo verwonderlijk dus dat het woord chauvinisme ook afkomstig is uit Frankrijk…
Aldus Historiek Net in een mooi artikel, dat nog de volgende verdere uitleg geeft. 
 


Fictieve personage in blijspel
Het woord chauvinisme is een zogeheten eponiem. Het is namelijk afgeleid van het fictieve personage Nicolas Chauvin, een enthousiaste en vaderlandslievende Franse soldaat die voorkomt in verschillende Franse blijspelen en komedies. In 1821 wordt hij voor het eerst vermeld in het werk Le Soldat laboureur en later wordt hij onder meer nog opgevoerd in het La Cocarde tricolore, een komedie van de gebroeders Cogniard uit 1831.

Lijden voor de keizer
In dit laatste werk valt Chauvin op doordat hij als napoleontisch soldaat op een overdreven en wat kinderlijke manier doorlopend eer betoont aan de keizer. En hij is graag bereid voor Napoleon te lijden. Maar liefst zeventien keer raakt Chauvin gewond. De soldaat verliest maar liefst drie vingers, daarnaast wordt een van zijn schouders door een kogel verbrijzeld en hij loopt een grote wond aan zijn voorhoofd op. Dat alles vervult Chauvin met trots. De Fransman lijdt graag voor zijn keizer.

Overal volgen
De chauvinist keert na zijn diensttijd terug naar zijn geboorteplaats Rochefort. Het verhaal is dan echter nog niet uit. Als hij na de nederlaag van Napoleon bij Waterloo hoort dat de afgezette keizer, voor zijn verbanning naar Sint Helena, enige tijd in zijn woonplaats verblijft, spoedt de chauvinist zich naar Napoleons verblijfplaats en posteert zich voor diens slaapkamerdeur. Chauvin weigert hierna van de zijde van de door hem zo geadoreerde ex-keizer te wijken en volgt hem overal.
Kort voor zijn dood zou Nicolas Chauvin van enkele gekleurde lakens een Franse vlag hebben gemaakt zodat hij hier na zijn overlijden in kon worden gewikkeld.

Woordenboek
De werken waarin de chauvinist figureert raakten zo bekend dat zijn naam symbool kwam te staan voor ongebreidelde (Franse) vaderlandsliefde. In 1871 werd het begrip officieel opgenomen in het gezaghebbende woordenboek van de Académie française. Hierin wordt chauvinisme omschreven als:
…een populaire uitdrukking die wordt gebruikt om iemand belachelijk te maken die de glorie van het Franse leger op buitengewone wijze verheerlijkt.

dinsdag 4 juni 2024

Last van muggen?

 

Deze zomer wordt naar verwachting ‘muggenrijk’. 

De lente verliep met hoge temperaturen en veel regen en ‘dat is optimaal’ voor de ontwikkeling van muggen. Dat meldt de website Nature Today. De eerste lichting muggen is volgens de website zo’n anderhalve week geleden tevoorschijn gekomen.

Bron: AD

zaterdag 1 juni 2024

Dag van de Minibieb

Vandaag is het de Dag van de Minibieb in Nederland. Verschillende Minibiebs zijn op deze dag ook feestelijk versierd waardoor het nog leuker is om een bezoekje aan een Minibieb te brengen.



Hoogland
Zo’n kleine bibliotheek-aan-huis is populair, ook in Hoogland. De Vereniging Dorpsbelangen Hoogland (VDH) publiceert een mooi overzicht van alle boekenhuisjes in het dorp, dat 50 jaar geleden door Amersfoort geannexeerd werd.

Bekijk het overzicht: 
* Minibiebs in Hoogland