Translate

zondag 30 oktober 2011

Sinterklaas zal wel weer belachelijk worden gemaakt

Dit jaar, 12 november 2011, komt Sinterklaas officieel in Dordrecht aan. Waarna de goedgeefse Heiligman zich over ons gehele land zal verspeiden. Het is een tijd van vreugde en geschenken. En van verzwegen feiten over zijn afkomst. Tenslotte zal Sinterklaas ook wel weer belachelijk worden gemaakt. Het kan niet op!  Schokkende feiten
Er bestaan de nodige schokkende feiten over Sinterklaas. Ze worden vaak verzwegen of verdraaid:
- Sint Nicolaas is een Turkse allochtoon uit de door Grieken bewoonde antieke stad Myra.
- Oorspronkelijk werd Sint Nicolaas alleen door de Oost-Europenen gevierd. In de 13e eeuw werd besloten dat zijn naamdag ook in het Westen van Europa een van de belangrijkste feestdagen was.
- De Amsterdamse onderwijzer Jan Schenkman (1806 - 1863) heeft de geschiedenis later vervalst. Hij schreef het prentenboekje Sint Nicolaas en zijn knecht met de tekst van het liedje Zie ginds komt de stoomboot, waarbij hij de afkomst uit Spanje invoerde.
- In Nederland zet men vanaf de 15e eeuw de schoen. Dit gebeurde in de kerk en de opbrengst was voor de armen. Een pakjesavond was voor de Tweede Wereldoorlog geen algemeen verschijnsel.
- Het rijden over de daken gaat waarschijnlijk terug op de Noordse oppergod Odin, die deze kunst ook al beheerste.
- Over de herkomst van Zwarte Piet bestaan vele ideeën.Van een demon die door de heilige gedwongen werd goede daden te verrichten tot een voorchristelijke godheid die zich moest onderwerpen aan de christelijke Sint. Volgens sommigen gaat hij terug op een Moors knechtje en is zijn huidkleur daaraan te danken. Anderen zeggen dat dit hetzelfde is, want de Moor was volgens sommigen de duivel.Van diverse paarden vallen
Sinterklaas werd en wordt - helaas - regelmatig in een lachwekkend daglicht gesteld. Zo kunt u er zeker van zijn, dat er de komende tijd op TV weer filmpjes zullen verschijnen, waarop de Sint van diverse paarden zal vallen. En wat te denken van de bedenkelijke conference van Toon Hermans, die weliswaar dateert uit 1974, maar nog steeds te veel wordt beluisterd en vertoond. Zoals ook de schrijver Godried Bomans met zijn mening over de Sint nog niet uit de aandacht verdwenen is. U weet dus, wat u te wachten staat!

Linken
* Video met Sinterklaas ongelukjes
* Sint in de problemen
* Sinterklaas moet zwemmen (toegevoegd op 24-11-2011)
* Snieklaas: Sinterklaas Conference Toon Hermans 1974
* Godfried Bomans - Een Bisschop op Hol
* Intochten van Sinterklaas per gemeente

1 opmerking:

  1. Een kleine opmerking. Turkse allochtoon klopt niet helemaal. De turkse volken kwamen pas zo'n 700 jaar na Sint Nicolaas aan in wat nu Turkije is. Myra lag in Lycie, wat toen denk ik nog een Romeinse provincie was.

    BeantwoordenVerwijderen

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.