Translate

woensdag 26 oktober 2011

Wintertijd: klok vooruit of achteruit?

Komend weekend (in de nacht van zaterdag op zondag) is het weer zover. De 'gewone' tijd (ook wel 'wintertijd' genoemd) gaat in en de zomertijd is voorbij! Ongeveer 70 landen verzetten momenteel tweemaal per jaar de klok.


Wintertijd
Als het wintertijd wordt gaat de klok van 3 uur 's nachts naar 2 uur 's nachts, achteruit dus.

Zomertijd
Als het zomertijd wordt gaat de klok van 2 uur 's nachts naar 3 uur 's nachts, vooruit dus.

Ezelsbruggetjes
Om te onthouden of de klok voor- of achteruit gezet dient te worden is er een ezelsbruggetje: je wint-er-tijd mee als de wintertijd in gaat (die dag duurt namelijk 25 uur).

Een ander ezelsbruggetje is: in het voorjaar zet men de klok vooruit en in het najaar zet men de klok achteruit (of: in de winter gaat 'ie terug).

Ook bestaat het volgende ezelsbruggetje: als het weer achteruit gaat (het wordt kouder), gaat de klok een uur achteruit. Gaat het weer vooruit (het wordt warmer) gaat de klok een uur vooruit.

In het (Amerikaans-)Engels bestaat er het volgende ezelsbruggetje: spring forward, fall back (lente/spring vooruit, herfst/val terug).

Voor- en tegenstanders
Er zijn voor- en tegenstanders van de zomertijd. Eén van de geharnaste tegenstanders is de heer H.J. Bussink, voorzitter van de Anti-verzetsbeweging. Hij is blij, wanneer zondag a.s. de zomertijd voorbij is. In een openharig gesprek met Wim de Bie geeft hij zijn argumenten.



Linken
* Video: Gesprek van Wim de Bie met H.J.Bussink, fervent tegenstander van de Zomertijd
* Wikipedia over de Zomer- en Wintertijd

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .