Translate

donderdag 19 april 2018

Verkouden of toch hooikoorts?

Ik ben allergisch. Vaak. Maar soms ook gewoon verkouden. Dat laatste merk ik, als mijn medicijnen voor de allergie niet werken.Niezen, een vol hoofd, tranende ogen, een loopneus of juist een verstopte neus: je denkt bij deze verschijnselen waarschijnlijk al gauw aan een neusverkoudheid, maar deze klachten kunnen ook duiden op hooikoorts. Zeker in het hooikoortsseizoen, dat weer volop begonnen is. Hoe bepaal je de verschillen? Gezondheidsnet legt uit, hoe je weet, of je een allergieaanval hebt of verkouden bent.

Niet zo ingewikkeld
Hooikoorts- en verkoudheidsklachten kunnen inderdaad nog wel eens op elkaar lijken. Zeker voor een leek is het lastig om een onderscheid te maken. Toch hoeft het zelf helemaal niet zo ingewikkeld te zijn om te bepalen door welke van de twee je wordt geplaagd.

Supersnel
Komt je loopneus binnen enkele minuten opzetten? En is hij na een paar uur vaak weer verdwenen? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met hooikoorts of een andere vorm van allergie. Zodra je in aanraking komt met pollen zullen je ogen, neus en keel hierop reageren. En wanneer de irritatiefactor afneemt - bijvoorbeeld door regen of als de avond inzet - verdwijnen de klachten vaak ook weer (voor even). Bij een verkoudheid is het een ander verhaal. Die verschijnselen bouwen zich vaak in een paar uur op en zijn vervolgens een aantal dagen continu aanwezig.

Bekijk je slijm
Als je verkouden bent is je snot vaak slijmerig en soms ook groen van kleur. Die dikkere structuur is een kenmerk van een verkoudheid. Mensen met hooikoorts hebben namelijk vaak te maken met veel wateriger snot: soms loopt het bijna letterlijk uit je neus. Is je snot niet zo aanwezig, dan loont het soms de moeite om even aandachtig in je zakdoek te kijken.

Jeuk
Een jeukende neus is een klacht die bij zowel verkoudheid als hooikoorts nog wel eens de kop op wil steken, maar als je last hebt van een jeukend gehemelte of een droog kriebelend gevoel achter in de keelholte kun je er vanuit gaan dat hooikoorts de boosdoener is. Datzelfde geldt bij jeukende of tranende ogen. Jeukende of brandende ogen die voortdurend tranen is echt een typische hooikoortsklacht en daarbij voor veel hooikoortspatiënten ook nog eens de vervelendste.

Hoesten
Bij irritatie van de keel is hoesten een natuurlijke manier van het lichaam om de luchtwegen en longen schoon te maken. Bij een verkoudheid wordt er meestal overmatig slijm geproduceerd. Hoesten is dan het gevolg van de luchtwegen die geïrriteerd worden door het slijm (kriebelhoest) of een reflex om het overtollige slijm af te voeren (vastzittende hoest). Snot van hooikoorts zorgt heel soms ook voor een kriebelhoest.

Zoek de verschillen


Verkoudheid Hooikoorts
Hoe snel komen de symptomen op? In enkele uren In enkele minuten
Hoe lang duren de klachten? 7 tot 10 dagen Enkele weken/maanden
Hoe ziet het slijm/snot eruit? Dik Waterig
Last van tranende ogen? Nee Meestal wel
Jeukend(e) neus en gehemelte? Nee Ja
Last van hoestbuien? Meestal wel Alleen kriebelhoest


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst.