Translate

donderdag 21 juni 2018

Het is vandaag niet de langste dag!

21 juni is standaard de langste dag van het jaar. Dan begint de astronomische zomer. Alleen is 21 juni in 2018 helemaal niet de langste dag van het jaar.


Dat was namelijk gisteren op 20 juni 2018!

Seconden verschil
Toegegeven, het verschil is niet groot, maar het is er wel degelijk. Op 20 juni kwam de zon op om 5.07 uur en ging weer onder om 22.06 uur. Vandaag, 21 juni,  is de zonsopgang op 5.08 uur en gaat de zon onder om dezelfde tijd. Op papier een verschil van 1 minuut, maar in werkelijkheid gaat het waarschijnlijk om seconden. De oorzaak? De stand van de zon.

Zonnewende
Volgens astronomen  is het vandaag om 12.07 zover. Dan staat de zon loodrecht boven de Kreeftskeerkring, en is het de zonnewende. Dit wordt vooral in Scandinavië uitgebreid gevierd met midzomernachtfeesten, omdat de zon daar helemaal niet ondergaat. In het Engelse Stonehenge komen duizenden mensen samen om de zonsopgang te aanschouwen.

Na de langste dag
Na 21 juni 2018 worden de dagen overigens weer korter, maar dat gaat gelukkig niet zo snel. De website zonsondergang.info houdt bij wanneer de zon opkomt en weer onder gaat op alle dagen van het jaar. Daar valt te lezen dat op 21 juli de zon slechts een kwartier later opkomt dan op 21 juni. Het verschil met 21 augustus is een stuk groter: dan komt de zon vermoedelijk pas om 6.32 uur op. Vanaf 21 september gaat het echt hard: dan laat de zon zich voor het eerst zien om 7.23 uur. Geniet er dus nog maar van!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .