Translate

woensdag 23 september 2020

Inktspotprijs 2020 is voor Trouw-tekenaar Len

Zijn rake spotprent over de versoepelde lockdown (begin juni) dwingt tot nadenken. Daarom heeft Trouw-tekenaar Len Munnik dit jaar de Inktspotprijs gewonnen.  Dat is een prijs voor de beste politieke tekening van het jaar.


De belastingcrisis, racisme, vluchtelingen, Trump: de jury van de Inktspotprijs had dit jaar een rijk aanbod om uit te kiezen. Er waren in totaal 108 ingezonden tekeningen. De tekening van Len stak er volgens de jury boven uit.  

Bijna filosofisch
Juryvoorzitter Saskia de Bodt spreekt van een ‘ogenschijnlijk eenvoudige prent’ die in werkelijkheid ‘bijna filosofisch’ is. “Hij verbeeldt de tragikomedie van de mens. Het stel op het bankje wil tijdens de corona-lockdown niets liever dan terug naar normaal. Maar wat ís normaal?”

Omslagpunt
De tekening verscheen in de krant op 4 juni, toen het vliegverkeer naar vakantiebestemmingen net weer was vrijgegeven. “Op dat moment waren we het er allemaal juist over eens dat we nooit moesten terugkeren naar dat oude consumptiepatroon”, aldus De Bodt. “De prent geeft een omslagpunt weer. Hoe kneuterig ook, hij kaart een mondiaal probleem aan.”

Nadenken
Met zijn minimalistische tekst en rustige pasteltinten zoekt Len nooit de confrontatie, aldus De Bodt. “Maar hij trekt je wel de tekening in en zet je aan tot nadenken. Dat is de functie van een goede politieke prent. Len is daar heel bedreven in. Hij loopt al decennia mee en heeft een constant oeuvre opgebouwd.”

Een tekening recht uit het hart
De kunstenaar zelf moet ‘een beetje blozen’ van al die lof, zegt hij aan de telefoon. “Maar ik vind het ook wel lekker hoor, zo’n schouderklopje.” Zijn tekening kwam ‘recht uit het hart’. “Mijn vrouw en ik stonden ’s ochtends op en merkten dat het vliegverkeer weer op gang was gekomen. Natuurlijk wilden we in veel opzichten terug naar normaal, maar op dit punt niet. Dat vliegen is zo slecht voor het milieu.”

Jaarlijks
De Inktspotprijs wordt sinds 1994 jaarlijks uitgereikt door de Stichting Pers en Prent. In 1996 won Munnik de Inktspotprijs ook al eens, toen met een tekening over Srebrenica

Lees meer
* Het gehele artikel in Trouw over de Inktspotprijs 2020

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .