Translate

donderdag 24 september 2020

Minder kruisspinnnen in Nederland (én een quiz over spinnen!)

De nationale spinnentelling vond afgelopen weekend weer plaats. Hoewel de kruisspin voor de achtste keer op rij het meeste werd geteld, gaat het duidelijk niet zo goed met het dier. We zien een flink dalende trend, meldt spinnenexpert Jinze Noordijk in het Algemeen Dagblad. We citeren. 


In 2015 werden er gemiddeld nog 24 kruisspinnen per tuin waargenomen. Dit was in 2016 zelfs 37. Daarna gaat het hard achteruit. In 2018 gaat het om nog maar acht kruisspinnen per tuin. In 2019 en 2020 zijn het er zes. 

Oorzaak?
Ook in andere Europese lande is een flinke achteruitgang te zien. Naar de oorzaak blijft het gissen. ,,Het kan te maken hebben met klimaatverandering”, zegt spinnenexpert Jinze Noordijk. ,,En dan met name de droogte van de laatste jaren, en de mogelijk daarmee samenhangende hoeveelheid beschikbaar voedsel.”
Noordijk voorspelde laatst al minder kruisspinnen te verwachten. Tegen deze nieuwssite zei hij: ,,Nu is het droger en zijn er, vermoed ik, minder muggen en zien we dus ook minder kruisspinnen.”

Top 3
De top 3 is hetzelfde als bij de telling vorig jaar. Op plek 2 staat de trilspin, daaronder de venstersectorspin. Tijdens de tuintelling werd dit jaar voor het eerst een marmertrilspin gevonden. De soort werd pas tien jaar geleden voor het eerst in Nederland gevonden, in kassen, maar is inmiddels al bekend uit vrij veel gebouwen. Mogelijk gaat de spinnentelling uitwijzen of deze spin op termijn ook veel van de Nederlandse tuinen gaat bewonen.

Nieuw: valse wolfspin
Een andere spin die dit jaar voor het eerst is gezien tijdens de telling is de valse wolfspin, in twee tuinen. Deze grote soort werd in 2007 voor het eerst in Nederland aangetroffen. Oorspronkelijk komt de valse wolfspin uit het Middellandse Zeegebied. In het Nederlandse stedelijk gebied is het inmiddels echter zo warm geworden, dat deze spin er kan overleven en populaties kan opbouwen.

Quiz
Het AD publiceert ook aan het eind van haar artikel een Quiz: weet waarvoor je gilt: herken je deze spinnen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .