Translate

zaterdag 5 september 2020

Bosjesfotografie

De ‘fotograaf in de bosjes’ of ‘de fotograaf in de struiken’ is al vrij lang een perifrase of omschrijving van de stiekeme roddelpersfotograaf. Een enkele keer tref je in de media zelfs de persoonsnamen bosjesfotograaf en struikfotograaf aan, maar het genre – de boulevardpersfotografie – waarmee zo’n fotograaf zich bezighoudt, had nog geen naam. 

Cartoon van Tom uit dagblad Trouw

Tot vandaag, want in haar Volkskrant-column introduceert Sheila Sitalsing vandaag het woord bosjesfotografie. Ze had het over de roddelkrant Privé die foto’s afdrukte van de trouwerij van Ferd Grapperhaus. Ze waren stiekem en van veraf gemaakt door Ferry de Kok, een man met criminele antecedenten, gespecialiseerd in bosjesfotografie.

Achterbaks
Met de typering van de achtergrond van de fotograaf – een man met criminele antecedenten – geeft Sitalsing het woord bosjesfotografie meteen een uiterst negatieve connotatie mee. Door die antecedenten van de fotograaf expliciet te vermelden roept de columniste associaties op met achterbakse criminele fotografie: het stiekem fotograferen van mensen in situaties waardoor ze chantabel zijn.

Definitie
bosjesfotografie (de, g.mv.) het stiekem fotograferen van bekende of minder bekende personen, al dan niet in mogelijk compromitterende situaties, m.n. ten behoeve van de roddelpers

Bron: Woord van de Dag in De Taalbank, column van Ton den Boon

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .