Translate

zaterdag 12 september 2020

Theo Frijn is Europees Kampioen Schoenreparatie 2020

Europees kampioen schoenreparatie. Ja, die bestaat. Net als de Nederlands kampioen schoenpoetsen. En het is allebei dezelfde persoon, want ’s lands beste schoenpoetser is sinds deze week ook de beste schoenmaker van Europa. 

En hij lapt ook aardig wat Baarnse schoenen, want Theo Frijn (33) is schoenmaker bij de Vakschoenmaker op de Baarnse Nieuwstraat. ,,Ik sta meestal in onze Amsterdamse zaak, maar de luxere Baarnse schoenen komen ook allemaal bij mij terecht,” vertelt hij in het AD. 

Familie
Frijn komt uit een grote familie van schoenmakers. Zijn vader, moeder, broer, zus, nichtje en vriendin zijn of waren allemaal werkzaam in hun zaken aan de Nieuwstraat in Baarn en de Stadionweg in Amsterdam. Terwijl iedereen zijn eigen specialiteit heeft, weet Frijn alles over het onderhoud van de schoenen.

Kapot gelopen
Om de titel Europees Kampioen Schoenreparatie te bemachtigen, had Frijn een jaar lang de meest deftige en dure schoenen gedragen en ze ‘zo kapot mogelijk gelopen’, om ze vervolgens weer als nieuw te repareren. Die stuurde hij in voor het Europees Kampioenschap Schoenreparatie.

Hoogste score ooit
De schoenmaker had de klus tot het allerlaatste moment uitgesteld. Achteraf gezien was dit veel te stressvol, aangezien Frijn hier veel te perfectionistisch voor is. Frijn twijfelde dan ook tot op het laatste moment om de schoenen in te sturen. Gelukkig heeft hij dit uiteindelijk toch gedaan. Frijn behaalde de hoogste score die de juryleden ooit hebben uitgedeeld, zo kreeg hij van de 200 punten er 197 toegekend.

Prijsuitreiking
Vanwege de corona-uitbraak werd de prijsuitreiking helaas steeds uitgesteld. Uiteindelijk zat er niets anders op dan de winst via social media bekend te maken in plaats van een op een groots gala. Aangezien Frijn dit nogal teleurstellend vond, heeft hij besloten zich te plaatsen voor het wereldkampioenschap in Japan in 2023.

Bekijk
* Interview met Theo in het AD

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Geef uw reactie! Alle reacties worden na een beoordeling geplaatst. Anonieme berichten worden niet geplaatst. .